Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Microsoft dál vydělává na Linuxu – podepisuje nové patentové smlouvy od Lael Ophir - Ad který databázový server potřebuje soubory větší než...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 4. 2015 4:34

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ad který databázový server potřebuje soubory větší než 2 GiB, aby mohl mít databázi větší než 2 GiB - těch asi moc nebude. Nemá ale moc smysl z DB zbytečně dělat řezanku. Navíc MS SQL i Oracle umí automaticky zvětšovat DB soubory, ale nealokují automaticky nové.

    Ad 64bitové OS mají dobrý smysl i na strojích s méně RAM - limitujícím faktorem bývá v naprosté většině nasazení velikost RAM, nikoliv výkon CPU. 64-bitové OS mají větší paměťové nároky, protože jsou delší pointery i další struktury, a liší se data alignment (padding). Jen binárky jsou o cca 20% větší, nemluvě o spotřebě paměti za běhu aplikace. Instalací 64-bitového OS na stroj s méně než 5GB RAM uživatele efektivně připravíte o desítky procent RAM, která je (jak jsem psal) ve většině nasazení limitujícím faktorem.

    Ad výkonné SIMD instrukce - SIMD v kódu nepoužívám, ale pokud jsem si všiml, tak minimálně MMX, SSE, SSE2 a SSE3 lze používat z 32-bitového kódu. Podporu v gcc, natož k datu kdy to bylo aktuální, zkoumat fakt nehodlám :)

    Ad pochybuju, že tehdy bylo mnoho uživatelů, kteří potřebovali podporu LFS, když DVD-R mechanika stála přes 100 000 Kč - za mě se problém týkal spíš DB souborů a záloh, kde jsem na Windows neměl důvod omezovat se na 2GB. Každopádně jak jsem psal, ext2 možná umí 2TiB soubory, ale zbytek Linuxu měl s velkými soubory problémy ještě dlouhá léta.

    Ad LFS - také vám připadá pro Linux typické, že něco umí, ale jak se člověk podívá blíž, je to nedodělané, plné bugů, a často i špatně navržené? Je to vždycky jako odvalit kámen a pozorovat, jak se všichni ti brouci a červíci rozprchnou.