Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Microsoft je levnější než open source, zní z anglického Hampshire od Lael Ophir - Myslel jsem že je řeč o desktopu. Pokud...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 5. 2014 0:34

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Myslel jsem že je řeč o desktopu. Pokud je to určené pro servery, může to mít opodstatnění. Záleží také na konkrétní aplikaci, jestli se nevyplatí urychlit vývoj použitím technologií obsažených ve Windows. Nakonec to může ušetřit spoustu peněz. Zkoušeno na lidech.

    Ad migrace: není důležitý seznam konkrétních aplikací. Důležité je to, že takové aplikace v Mnichově mají, je jich 10%, a ani po deseti letech trvání projektu je nedokázali migrovat.

    Ad pokud mají vlastní distro a zaměstnávají odborníky, nikoliv klikače, nemusí být externí podpora nezbytná - dokud mají štěstí, tak externí podpora není potřeba. Pokud se vám řekněme rozsype FS tak, že nejde namountovat, ale fsck -f tvrdí že je vše OK (což se mi stalo na Linuxu doma), a stojí kvůli tomu produkce, tak by se smlouva o podpoře najednou celkem hodila. Zvlášť pokud se jedná například o větší eshop, kde hodina mimo provoz znamená ztrátu tržeb za tu hodinu. Nebo o právní kancelář, kde bez přístupu k dokumentům a mailům může dojít na veliké škody.

    Ad stížností na nekompetentnost M$ podpory jsem četl desítky - doufám že nemáte na mysli stesky uživatelů s OEM licencí, kteří se diví, že MS support otevře incident jen pokud zaplatí :). Pro MS produkty si můžete si koupit i podporu s garantovanou dobou vyřešení problému. Jak garantuje dobu vyřešení problému interní IT oddělení? Nejspíš prostě doufá, že to nějak dopadne.

    Ad vyšší zaměstnanost - takže Mnichov podle slov vedoucího projektu, kterému nejspíš věříte víc než já :), potřebuje v IT méně lidí než před migrací, ale podle vás jejich projekt zvýšil zaměstnanost. Wow. Nad tím se budete muset ještě zamyslet :). BTW o kolik procent ceny byste si připlatil třeba za stejné auto, kdyby se při jeho výrobě zaměstnalo o 10% lidí víc? Homo economicus by neměl dát ani korunu.

    Ad větší závislost na vlastním IT týmu... je pro mě velice významné plus - pokud jste součástí toho týmu, může pro vás mít výhody :). Nicméně Mnichov je závislý na americké společnosti Canonical, na americké Apache Software Foundation nebo The Document Foundation, plus na řadě dalších dodavatelů (kterým ovšem neplatí). A k tomu na vlastních 25 lidech, bez nasmlouvané externí podpory. Když se těch 25 lidí rozhodne jít o dům dál, bude mít Mnichov neskutečný problém. Mnichov je svým způsobem rukojmí toho týmu. Kdyby měli nasmlouvanou podporu a maximalizovali použití běžných firemních produktů, dá se relativně snadno nahradit jakákoliv část týmu. Srovnání rizik závislosti na vlastním maličkém týmu (který je stejně závislý na amerických dodavatelích, jak jsem psal) a na velké americké společnosti mi vychází jasně pro tu velkou americkou společnost.