Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Microsoft je levnější než open source, zní z anglického Hampshire od Lael Ophir - Ad mít a udržovat vlastní distro není nic...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 5. 2014 13:51

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ad mít a udržovat vlastní distro není nic složitého - pokud ho založíte na jiném distru, a neděláte příliš velké změny, může to být poměrně jednoduché. Jak jsem uváděl, v Mnichově je to jinak.

    Ad seznam a účel aplikací je velice podstatný - nemusím analyzovat znát aplikace. Stačí mi vědět, že 10% aplikací v Mnichově nelze používat z Linuxu, a další běží ve virtualizaci.

    Ad interní podpora: ta by systému měla vždy rozumět, ovšem má to svá omezení. Příklad s mrtvým FS mi přijde celkem výstižný.

    Ad zaměstnanost, celou tu migraci zvládl ten tým, který zaměstnávají teď - předpokládám že to zvládli ve stejném počtu lidí, jaký mají teď. Přepis aplikací asi dělali externí firmy.

    Ad kolik procent ceny byste si připlatil, bavíme se o státní správě a ta NENÍ soukromou společností - souhlas, státní správa není soukromou společností. A proto by měla dělat věci záměrně méně efektivně než soukromé firmy? Vždyť jsou to peníze daňových poplatníků. Státní správa by s nimi naopak měla zacházet co nejefektivněji.

    Ad Mnichov je závislý na americké společnosti Canonical... Není - jak není? Pokud si založíte vlastní distro na Ubuntu a LibreOffice, jste závislý na Canonicalu a The Document Foundation. Oni vám ten SW dodávají. Pokud o přestanou rozvíjet nebo přestanou opravovat chyby, máte problém.

    Ad nejsou hlupáci a mají to ošetřeno - jak?

    Ad ta firma s vlastním distrem linuxu funguje již více než 10 let - super, přeji jim samozřejmě mnoho úspěchů.