Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Microsoft má patent na kompresi videa pomocí GPU od Karel - V několika reakcích se objevil názor, že soud...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 10. 2010 12:57

    Karel (neregistrovaný)

    V několika reakcích se objevil názor, že soud s tím něco udělá. Rád bych dotyčné upozornil na stávající právní situaci v USA. Větší firma nemá problém získat patent na prakticky cokoliv, i kdyby to už dávno před tím někdo používal. Takže teoreticky může získat i patent na kolo. O tento patent ji prakticky nikdo nemůže připravit, protože se ho to netýká. Takže nikdo nemůže zažalovat MS za tento patent. Jediná příležitost by byla, kdybyste měli obdobný patent a zažalovali MS za to, že jeho patent porušuje váš.

    A teď ke druhé stránce věci. MS má svůj patent. Nebude žalovat žádnou větší firmu, to by se mu nevyplatilo. Ale bude žalovat menší firmy. Dostane se to k soudu. Ten soud by velmi pravděpodobně skončil tím, že by MS o patent přišel. Jenže... k tomu ten soud nikdy nedojde :-) MS právníci budou dělat obstrukce a ten soud se potáhne roky. Tak dlouho, než žalovaná firmička finančně vykrvácí, nebo ji to přestane bavit a raději svolí zaplatit licenční poplatky. Pokud MS udělá chybu a zakousne se do příliš velké ryby, tak to občas končí i tím, že naopak MS zaplatí firmičce nehorázné prachy jen aby se mimosoudně vyrovnali a soudní spor neskončil tak, jak by měl - ztrátou patentu. Pokud chcete příklad, zkuste si najít soud kolem Lindows. Sice to není o patentu ale o ochranné známce, ale princip je stejný. MS žaluje za porušení ochranné známky, protahuje soudy, dělá obstrukce.. a když se konečně schyluje k rozsudku, který by pochopitelně nebyl ve prospěch MS, tak se strany dohodnou :-) Aneb jak žalovat někoho za porušení ochranné známky, která neexistuje :-)