Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Microsoft má peníze z více než poloviny Androidů od Lael Ophir - MS vás do Windows přece nijak nenutí. Pro...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 10. 2011 23:28

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    MS vás do Windows přece nijak nenutí. Pro většinu uživatelů je to nejvýhodnější volba, o tom žádná.
    Koupě stroje s licencí Windows je věc mezi vámi a výrobcem HW. MS jen dodává výrobci HW tu licenci Windows, stejně jako někteří jiní dodávají základní desku nebo HDD. A tak jako některé stroje prostě nemůžete koupit bez HDD, jiné nemůžete koupit bez Windows. Zkuste po Lenovu chtít notebook bez HDD, nebo HDD z notebooku vytáhnout a požadovat zpátky peníze za disk. Výrobce vám jasně řekne, že buď výrobek berete jako celek, nebo máte smůlu. U HDD s tím nemáte problém; proč to vidíte jako problém u Windows?

    Google podle všeho porušil patenty Sunu/Oraclu. Ty patenty sice Sun (z hlediska businessu *naprosto* stupidně) uvolnil v rámci OpenJDK, ale podmínkou je úplná implementace Javy (Pure Java). Jistě si vzpomenete, že na tohle dojel i MS, který si v roce 1997 dovolil ve svém vlastním Jara Runtime neimplementovat Java Native Interfaces, a rozšířit své Java SDK o pár metod a vlastností. MS tehdy ten soud projel. Vidíte důvod, proč by Google ve velmi podobném případu měl vyhrát? Nechme to ale na soudu, který začíná 31.10.

    U každého patentu můžete zpětně říci, že šlo jen o to danou věc vymyslet. Když je možné patentovat zip (zdrhovadlo) nebo nový tvar zapalovací svíčky pro benzínový motor, proč ne odemykání telefonu gestem?
    Proč je špatné, když někdo uplatňuje své patenty? Myslíte si, že když třeba auta bude stavět komerční firma s přispěním dobrovolníků, tak jen z toho titulu může - na rozdíl od ostatních výrobců - patenty ignorovat?
    Motorola má dost možná zajímavé patenty, které porušují jiní, takže má čím "zaplatit". Autoři open source nic takového nemají.