Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Microsoft nebude moci podle rozhodnutí soudu prodávat Word v USA od Lael Ophir - Občasná off topic diskuse myslím nikomu nevadí. Zvlášť...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 8. 2009 3:40

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Občasná off topic diskuse myslím nikomu nevadí. Zvlášť pokud je o světonázoru, a ne o receptech nebo koních :)
    Stát je „družstvo“ lidí na daném území, které má povinnou účast, a stará se o věci, které je drtivě výhodnější dělat společně (obrana, stavba silnic). Stát není majitelem lidí, a není jeho úkolem lidi zušlechťovat. Tuhle odpovědnost má každý z nás vůči sobě. Nepleťte si stát s králem, vrchností, otrokářem nebo chovatelem dobytka. Chovatel dobytka asi bude chtít třeba udržet velikost stáda. Stát naopak nemá lidi finančně motivovat k plození dětí, protože to není v jeho kompetenci, ale v kompetenci těch lidí.
    Bio je (jen) životní styl, to nevíte? Organická (stop českému překladu „bio“) mrkev není ze svého titulu nijak lepší, než běžná mrkev. Naopak organické potraviny mají v řadě případů například vyšší obsah plísňových toxinů, protože nejsou náležitě ošetřovány. Naštěstí se tahle mánie netýká větší části obilí. Mohl by se nám vrátit třeba ergotismus aka nemoc sv. Antonína, způsobený námelem obilí. Při něm mají postižení halucinace (viz též „soudy“ v Salemu), často oslepnou, a ještě před smrtí jim odpadávají ušní boltce, brady, rty, prsty i celé končetiny. Přímé přenosy by jistě byly populární na Nově :). Ohledně příjmů snad jen tolik, že zdravě se dá jíst i levně. Češi mají ovšem nejraději levnou směs (nejlépe přepáleného) tuku a cukru zapitou litrem levného piva. Psychicky slabší jedinci by asi tvrdili, že první místo v četnosti rakoviny tlustého střeva je boží trest :)
    U potravin by mi bohatě stačilo, kdyby výrobci udělali jeden krok zpět. Výrobek nemusí mít duhové barvy, nemusí být parfémovaný, nemusí vydržet měsíc bez chlazení, a nemusí být ultra-levný. Většina spotřebitelů má ale jiné preference. Na rozdíl od uživatelů Linuxu ale vím, že si musím najít své dodavatele, a nemám právo své preference vnucovat ostatním (třeba zákazy prodeje, zavedením kvót a podobnými nesmysly).
    Visty se prodalo víc, než XP ve srovnatelném období (řekněme rok po uvedení). Samozřejmě to mohlo být lepší, ale propadák vypadá trochu jinak. Firmy potom obecně nemají důvod nasazovat každou verzi každého SW, a obyčejně přecházejí se zpožděním. Loni jsem viděl několik firem, které právě migrovaly z Windows NT 4.0 na Vistu, a s tou pak zase pár let vydrží. Zjevným propadákem je naopak Linux, který je zdarma, a po 19 letech působení přesto získal jen cca 1% uživatelů desktopu. Vždyť i pre-release verze Windows 7 na některých trzích (např. ČR) předběhly Linux.
    Platy managerů rostou v důsledku toho, že se zesložiťuje firemní prostředí. Ono je něco jiného vypěstovat na dvorku pohanku nebo porazit ve chlívu krávu, a něco jiného řídit výrobu bílé elektroniky v mezinárodní firmě. A pochopitelně to nese i jiné odměny. Špičkoví manageři 1) jsou ve společnosti vzácní, 2) z důvodu 1 nemají valný dopad na výši průměrné mzdy, 3) ze stejného důvodu jsou velmi cenění, 4) se mají dobře, což není nic proti ničemu. Ještě předejdu diskusi o odměnách mana gerů. Manager zabrání krachu továrny, která zaměstnává pět tisíc lidí, a díky jeho výkonu továrna skončí jen ve ztrátě. Nemožné se stalo skutečností, továrna funguje dál. Zaslouží vysokou odměnu za záchranu továrny, nebo mu mají vzít půl platu, protože továrna nevydělává? V tom druhém případě se na to vykašle, a továrnu zachraňovat nebude. Tolik k tomu, proč jsou manageři dobře placení, když podnik prodělává.
    Giniho index je opravdu o ničem, takže ho přeskočíme.
    Průběžný důchodový systém může pokračovat dále, ovšem změny parametrů by musely být drastické. Se stárnutím populace (viz celkový trend) se totiž mění poměr plátců a příjemců. Vyšší dožitý věk přitom neznamená delší dobu placení důchodového pojištění, ale spíš delší dobu čerpání z toho pojištění, protože ve vyšším věku už typicky nejste schopen pracovat. Průběžný systém funguje, dokud populace roste, protože se o malé množství starých stará velký počet mladých. Po WW2 to fungovalo ukázkově. V současné situaci je lepší spořící systém. Nakonec spořit na stáří je stejně přirozené, jako předzásobit se na zimu. To jsou věci, které umožňují existenci civilizace. Pokud lidé rezignují na svou základní odpovědnost vůči sobě, a přesunou jí na „vrchnost“, stanou se z nich logicky otroci „vrchnosti“. Moje rada: své finance rozdělte na finančí KPZ (zlato a diamanty), dlouhodobé a krátkodobé investice v poměru 20–40–40. Samozřejmě když vám stát vezme půlku platu na daních, tak to jde blbě :(
    Pravice se logicky snaží snižovat daně, protože ví, že lidé se svými penězi zacházejí lépe, než to dělá stát. Stát totiž nemá motivaci. Státu na rozdíl od pekaře nebo pojišťovny nemůžete říct „za ty peníze mi dáváte málo, já jdu ke konkurenci“. Daně zaplatit musíte, a stát má na výběr daní monopol. Služby státu pak musí mít jen takovou kvalitu, aby lidé ještě nevyšli do ulic. K tomu přičtěte nízké platy ve státní sféře, způsob výběru kandidátů (trafika Frantovi, a tohle dáme Lojzovi který nikomu nevadí), a máte recept na katastrofu. Politická pravice typicky své návrhy typicky staví tak, aby byly v fiskálně neutrální (výjimky existují). Levice naopak vždy zvyšuje výdaje, zvyšuje daně, a ještě silně zvyšuje zadlužení. Jak prostí jsou ti, co se nechají uplatit slibem peněz, které jim levice sebrala z peněženky. Nechat se koupit za své vlastní peníze, to je přece vrchol stupidity. Kupodivu Češi na to skočí, kdežto takoví Američané by se hlasitě smáli.

    Lidem s levicovým světonázorem vždy říkám, že pokud chtějí přerozdělovat, nemám s tím jediný problém. Snižme dane, a nechme levičáky, ať si vyberou své vlastní peníze navíc k daním, pěkně do svých fondů. Chcete 9 měsíců podpory v nezaměstnanosti? Dejte každý měsíc X% mzdy, a je vaše. Podobně funguje komerční pojištění automobilů, zdraví, majetku a dalších rizik. Levičáci ty fondy mohou mít jako neziskové (a samozřejmě nést odpovědnost za jejich financování). Když mě jejich nabídka osloví, tak se klidně k některým aktivitám sám připojím. Nakonec auta mám pojištěná.

    Zprávička měla bulvární titulek, což není výjiečné. Bohužel ze zdroje uvedla jen účelově vybraná fakta. Zvláště od „komunity“ bych čekal lepší kvalitu.