Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Microsoft odpověděl na stížnost Opery od anonym - Kde v mém příspěvku vidíte, že mluvím zrovna...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 12. 2007 17:52

    bez přezdívky
    Kde v mém příspěvku vidíte, že mluvím zrovna o vás? Dodavatel samozřejmě může k plně validní (X)HTML/CSS2 stránce podporovat jeden konkrétní prohlížeč, v tuto chvíli například Operu 9.5. Taková podpora je zcela v pořádku, protože neváže stránku na chování specifické pro konkrétní prohlížeč, ale na standard (podmnožinu standardu) plně podporovaný prohlížečem. Výhodou takové "obrácené" podpory je mnohem jednodušší změna prohlížeče a jednodušší úpravy pro novější verze prohlížeče.

    Můj názor je takový, že dodržování standardů je problém jen a pouze vývojářů webových prohlížečů. Ti si teď mimochodem, jak trefně říkáte, berou uživatele jako rukojmí proti tvůrcům webových stránek. Faktem je, že o rozšíření prohlížečů nerozhodují jejich tvůrci, ani autoři webových stránek, ale uživatelé, kteří obvykle o problémech nemají tušení. Nemusíte si uživatele brát jako rukojmí k tomu, abyste ho upozornil na problém, o kterém neví, ale který může svým rozhodnutím ovlivnit. Když to neděláte, tak si pak nestěžujte, že problém nikdo neřeší...

    Nevím jak vy, ale já bych občas s radostí obětoval část toho vzhledu stránky výměnou za trochu použitelnosti. Pěkná a použitelná stránka se dá napsat opravdu s minimem CSS a pokud uživatele vysloveně neupozorníte na to, že se nezobrazují všechny grafické vychytávky, tak to ani nemusí poznat, dokud tu stránku neuvidí v jiném prohlížeči.