Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Microsoft po 32 letech končí s vývojem Malování od Filip Jirsák - Vůbec nejde o formát souboru nebo příponu souboru....

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 7. 2017 21:53

    Filip Jirsák

    Vůbec nejde o formát souboru nebo příponu souboru. Jde o program, který umí zpracovat obrázek ve schránce. Uživatel stiskne PrintScreen (to kupodivu zná spousta uživatelů), a má obrázek ve schránce. Jenže tam je jim na nic, potřebují ho vložit do nějakého souboru. (To, že mohou screenshot ze schránky vložit třeba do Gmailu přímo naopak spousta uživatelů neví.) Všichni uživatelé vědí, že obrázek ze schránky lze vložit do Wordu. Ti pokročilejší vědí, že jej lze vložit do Malování, které je ve všech instalacích Windows. Nevím o jiné aplikaci, která by byla ve výchozí instalaci Windows, a uměla převzít obrázek ze schránky a uložit ho jako soubor na disk (mohl by to umět třeba i Průzkumník). Podle článku to asi umí Malování 3D – moje obrazovka je ale stále jen 2D, takže bez téhle zprávičky by mne nikdy nenapadlo se screenshotem pracovat v programu, který má v názvu 3D.
    Pokud bych věděl, že ve Windows už není Malování, a měl někoho třeba po telefonu odnavigovat, aby mi poslal screenshot, nejspíš by se skřípěním zubů ten screenshot skončil ve Wordu, protože by to bylo jednodušší, než zkoumat, zda mu do počítače náhodou někdo nenainstaloval nějaký grafický editor.

    V jakém programu by tedy screenshot uložila vaše mamka?