Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Microsoft pracuje na portaci MS SQL na Linux od Lael Ophir - Samozřejmě že NT jsou generačně napřed. Linux je...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 3. 2016 19:53

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Samozřejmě že NT jsou generačně napřed. Linux je přepsaný klasický Unix, což je počítačový středověk. Na to je naroubovaný opis modernějších systémů, což vypadá tak že například systémovou konfiguraci editujete v komentovaných konfigurácích (protože všechno je soubor - až na to že objekt je výrazně lepší abstrakce), package managery mají interní konfigurační DB (tj. BLOB), a KMail i LibreOffice konfigurujete jen z GUI. O kvalitě implementace, kdy měl Linux dekády problémy se základy jako je threading, a měl "vychytávky" jako BKL, snad ani nemluvě.

    Každodenní praxe na serverech vypadá tak, že naprostá většina firem jede Windows na serverech. Samozřejmě i soukromých firem.

    Linux na desktopu byla možná svého času hračka uhrovaté mládeže. Ta mládež odrostla, takže je to dneska hračka (i) pro dospělé.

    Na serveru Linux těží z toho samého co Windows: HW od Intelu už léta ve většině aplikací bohatě nahradí HW klasických unixových firem. Kdo ještě nepřešel na Windows, ten může většinou zahodit tradiční Unix, a jet na daleko levnějším Intelu a Linuxu. Všimněte si že Linux nezabil MS, ale právě výrobce tradičních Unixů. Říká vám něco DEC, SGI? SINIX? UnixWare? Sun Microsystems? Těm co ještě přežili (IBM, HP) umírá trh pod rukama.

    Ad Proč tvůj chlebodárce na něj, proboha, portuje tu vaši divnou databázi - proč proboha Oracle, IBM, Zend Technologies a vůbec všichni portují svůj serverový SW na Windows, když podle vás na serverech má smysl běžet jen Unix?