Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Microsoft ukončil prodej Windows 3.x od Lael Ophir - Windows 95 vyvolaly nárůst poptávky po RAM, a...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 11. 2008 18:50

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    Windows 95 vyvolaly nárůst poptávky po RAM, a následoval propad jejich ceny. Do nástupu Windows 95 většinou nebyl důvod, aby počítač měl více, než 2MB paměti. Pro Windows 95 byly 4MB nutné, 8MB bylo doporučených, více vítaných; tolik k té poptávce.

    Motorola měla svého času jisté výhody. Problémem ale byly dodávky čipů, což byl údajně důvod, proč se společnost IBM rozhodla pro Intel. Ono by se IBM nelíbilo přijít na trh s něčím, co potom nebude moci dodávat, protože dodavatel není schopen dodat CPU. Systémy psané pro Motorolu 68xxx měly typicky omezení, táhnoucí se z 68000 (AmigaOS, MacOS). No a 68000 byla pokračováním 6800, stejně jako 8086 byla pokračováním 8080.

    Prací .NETu jako managed prostředí je zabezpečit, že nevylezete mimo hranice pole, nepřepíšete paměť kde nemáte, nedojde k dopředné modifikaci kódu atd. Některá tato "ujištění" jsou daná vlastnostmi jazyka (třeba absencí pointerů), jiná při překladu do strojáku, a ještě další za běhu aplikace (a ty ještě různými způsoby - viz na začátku cyklu přistupujícího k poli vs při každém přístupu do pole) - to je věc implementace, nikoliv konceptu. Programování je snazší díky jiným věcem - API na vyšší úrovni abstrakce, použití výjimek, objektového modelu, komponent apod. Vlastní "ujištění", že program neprovede nesmysl, samozřejmě neznamenají, že může autor kódu psát jako prase. Například když přistoupíte mimo hranice toho pole, tak dojde k výjimce. *Zcela zásadní* je, že dojde k výjimce, a ne k přepsání jiných míst v paměti a pokračování běhu programu (což vede k divnému chování programu, nebo je to v horším případě bezpečnostní díra). Aplikace se v .NETu lépe píší, lépe ladí, a jsou ve výsledku daleko spolehlivější za běhu. A navíc to otevírá možnost dříve popsanému model checkingu, který umožňuje matematicky prokazovat bezvadnost SW (což je z hlediska dnešního stavu IT oboru, s hromadami bugů a děr ve všem kódu, opravdu sci-fi).

    České školství by bylo zbytečným rozšířením diskuse, a omezím se na konstatování, že nikdo nedovede udělat z vína vodu tak efektivně, jako škola :(. A když jsme u aut, tak dnes má většina těch lepších VSC nebo jeho obdobu, takže se do kopce rozjedete i bez jemné práce se spojkou (když kola prokluzují, tak vyšlápe spojku a sníží výkon motoru). Řada vozů má dokonce zabrání rozjetí vozu dozadu, když se rozjíždíte do kopce (ty s automatickou převodovkou to umí všechny).

    Mikrokernel samozřejmě havárii HW neřeší. Pokud třeba odejde paměť, jeden z CPU, disk na kterém jsou data apod., systém či službu to odstaví. To co popisujete u Windows XP po odebrání datového disku je zřejmě trochu jinak, protože taková věc Windows opravdu nevadí (testováno opakovaně). No a když Windows nebootují, samozřejmě existuje řada jiných věcí, které se s tím dají dělat. Reinstalace je nejčastěji důsledek nedostatku znalostí, nikoliv nutnosti.

    Názvy souborů v Unicode ve Windows opravdu nejsou problémem. Mám na disku názvy v češtině, azbuce, hebrejštině, arabštině, řečtině, a francouzské jsem měl před časem také. Pokud nastane bluscreen při přístupu do adresáře, zřejmě jde o chybu nějakého kernelového modulu. Na prvním místě bych si tipnul ten antivir (může být, že kamarád má stejný antivir), a na dalším místě porušený FS a chybu v MS implementaci FAT32. Jestli se to stává jen v Exploreru, může to být věc nějaké shell extension, která nějakou chybu odhalí. Nakonec blue screen generuje crash dump, a v MS KB najdete jednak obecný postup, jak v takém případě postupovat, a pak i názovy k řešení konkrétních problémů.

    Údržba počítačů přátelům a známým přestala být mým jobem před řadou let. Nedalo se to zvládat. Když něco děláte dobře, a ještě v podstatě zdarma, samozřejmě mají všichni zájem. Jenže já chci také čas pro sebe. K tomu zacházení s počítači v podstatě souhlasím. Jenže lidé se toho nechtějí moc učit. A těch pár stokorun za opravu... To je bohužel částka mimo řád pro opravdového odborníka. I autoservis si účtuje cca 800 Kč za hodinu. Pak se nedivte, že za levné peníze spravuje počítač někdo, kdo umí nejvýše dvojklik.

    Microsoft zaplatil společnosti SCO za využívání duševního vlastnictví, vyplývajícího z práv společnosti SCO. Bylo ti široce interpretováno jako způsob, jak MS dal peníze SCO na vedení sporu s IBM. Nezapomínejte, že MS a IBM mají nevyřízené účty ;), a i když se na jedné frontě spolupracuje (IBM servery s Windows, IBM Lotus Notes, IBM DB2, IBM Tivoli a tisíc dalších), na jiné se bojuje.

    Jak jsem již psal, NT mají model kernelu vyvinutý čerstvě, a je dost ovlivněn zkušenostmi autorů s VMS. Nutno říci, že design se povedl výborně. Služby Win32 API jsou pokračovatelem Win16 API, a jsou zřejmě ovlivněné OS/2 a Xenixem (což byl MS UNIX). Linus samozřejmě měl provést design systému, tedy pokud chtěl vyrobit něco lepšího, než mierně provedený opis unixů ze sedmdesátých let.

    Pokud vím, tak palestinci mají mandát k vytvoření státu od OSN už od roku 1948. Jenom možná měli méně střílet, a více psát ústavu :). Ve vší úctě k arabům žijícím na území mezi Libanonem, Egyptem a Jordánskem nevím ani o jednom, který by tam žil tisíce let. Ta blokáda pásma Gazy je bohužel pochopitelnou reakcí na raketové útoky z území slamu, ovládaného teroristickou organizací (Hamas je jako teroristická organizace "registrovaný" ve většině civilizovaných zemí). Současná nešťastná situace obyvatelů pásma Gazy je způsobená odmítnutím mírových dohod, vítězstvím teroristů ve volbách, raketových útoků na okolí, únosů občanů Izraele, a všeobecného bezvládí a bezpráví na tom území. Kdyby na jinou zemi byly prováděny desítky raketových útoků týdně, a jejich provádění bylo oficiální politikou útočníka, asi by to dopadlo trochu hůře, než jen blokádou. Upřímně kdyby izraelci nepředávali Gazu pod palestinskou správu, ušetřili by si spoustu problémů, a i tamní obyvatelé by na tom byli mnohem lépe.

    O arabském vidění světa nečtěte, zkuste to na živo. Zkuste s nimi mluvit, vyjednávat, obchodovat. Začít můžete samozřejmě dovolenou v Egyptě, kde se můžete podívat mimo hotelový komplex. Velmi pravděpodobně jste takový bordel a hnus ještě neviděl - smrad, odpadky všude, toaletám se zdaleka vyhýbejte (není to těžké, ucítíte je na velkou vzdálenost), řidiči se chovají jako hejno rybiček (akorát rybičky se tak často nesrážejí), každý druhý člověk je negramotný (gramotných je jen 51-72% populace, podle zdroje). Arabové jsou naprosto neschopní cokoliv organizovat, za cokoliv přijmout odpovědnost, nebo vynaložit delší úsilí pro dosažení lepšího výsledku (zířek nevidí, třeba studium pro ně postrádá smysl). V businessu se řídí tím, že oškubat ne-araba je zcela v pořádku, protože ti euro-američané na to prostě mají. Úplatkářství je v arabských zemích snad životním stylem všech úředníků. Náboženství, mužnost, čest, hrdost a hromada dětí jsou pro araby zásadní hodnoty. Zásadně platí, že co je moje, to se počítá. Například moje restaurace musí být uklizená a čistá (nejlépe vše lesklé a třpytivé), alespoň na pohled, ale odpadky klidně házím za zeď svého dvorku, protože tam už to není moje (palestinci používají odpadkové koše, což je zřejmě důsledek židovské okupace, bohužel ty koše typicky smrdí na sto metrů). Takový pohled je samozřejmě generalizující, ale sedí v podstatě na veškerou arabskou populaci. UAE, SA a Kuvajt jsou výjimečné tím, že tihle lidé tam mají velké peníze, jinak popsané platí úplně stejně.

    Kupodivu výše popsaná populace v Izraeli neobstála při správě Gazy a dalších palestinských území. Nejlépe dopadlo Jericho, kde po odchozu izraelců dokonce zůstala zachovaná nějaká omezená výroba, byť se kvalita produkce prudce propadla. Proč třeba v Gaze nefunguje policie, soudy, celá veřejná správa, to je snad zjevné. Úplatky jsou úplně všudypřítomné, tamní politici ve svých luxusních vozech (zaplacených z peněz rozvojové pomoci EU) a s mohutnou ochrankou projíždějí mezi tamními slumy. Rozvojová pomoc je typicky rozkradena, a minimálně část z ní platí členy teroristických organizací, nelegální výrobu zbraní (včetně výroby raket) atd. Přičtěte k tomu Pallywood - po přestřelce v Jeninu se dokonce ztrácely mrtvoly z okolních nemocnic, asi aby bylo co v troskách filmovat :)

    Abych o arabech nemluvil jen ve špatném, je třeba říci, že jsou typicky přátelští a pohostinní. Izraelci se naopak chovají zpočátku velmi odměřeně, a přátelští jsou až při bližším kontaktu. A když jsem u toho srovnání, izraelci také na spoustu věcí kašlou, a také obchodují dost tvrdě. Rozdíl je v tom, že izraelci mají (pracovní) věci, na kterých jim záleží, a přes které pro ně nejede vlak. Proto má Intel 4 vývojové centra (pochází odtamtud Pentium M a Intel Core) a 2 továrny v Izraeli, ne v Egyptě nebo na palestinských územích.

    Se zdravotnictvím to není tak těžké. Všichni vědí, co je potřeba udělat. 1) přesně popsat, na to a v jakém časovém horizontu má člověk nárok v rámci základního zdravotního pojištění, 2) umožnit lidem připlácet si za lepší služby, zákroky a materiály a kratší termíny, 3) snížit průměrný počet návštěv u lékaře, zřejmě pomocí poplatků, 4) zvýšit kvalitu všeobecných lékařů, k čemuž povede krok 3, protože budou mít na pacienta dvojnásobek času, 5) přestat požívat nemocnice jako zopatřovací ústavy, část jich předělat na léčebny dlouhodobě nemocných, a do zbytku soustředit lepší péči, 6) vytvořit kompetenční centra špičkové péče pro jednotlivé obory. Dnes je situace tristní. Nemocnice jsou na evropské poměry velmi hustě rozmístěné, lůžka jsou často zabraná pacienty, které není třeba léčit, a jen se o ně nemá kdo starat doma. Mimo jiné má každá nemocnice hromadu přístrojového vybavení, které se minimálně využívá. Jako příklad si vezměte takové CT. Každá nemocnice ho chce mít, a když ho dostane, tak ho používá na necelou jednu směnu, a pacienty objednává na měsíce dopředu. Proč proboha nemá CT každá třetí nemocnice, a neprovozují ho ve 3-směnném provozu? Pacienty lze dovézt k CT, a vyjde to výrazně levněji. Za ušetřené peníze lze pořídit lepší vybavení, menší pokoje (na kterých není 10 pacientů a dvě přistýlky), a zkvalitnit tu nepoživatelnou a mnohdy smradlavou stravu, kterou bych se neodvážil dát psovi, natož nemocnému pacientovi. Jenže i když spousta lidí ví, co se má dělat, nikdo to udělat nemůže. Proč? Protože těch 30 Kč za lékaře volič nechce. Tak asi voliči nezbude, než čekat na operaci násobně déle, lékaře uplácet různými "sponzorskými dary" (viz praxe v gynekologii nebo u endoprotéz), a těšit se z "nemocnice" za rohem, která má sice zastaralé vybavení, nedostatek personálu, nedostatečné zázemí, ale je za rohem.

    K privatizaci nemocnic si myslím, že není důvod proti. Někteří lidé nesprávně tvrdí, že na zdraví se nemá vydělávat. Proč, proboha? Bez takových potravin všichni brzo zemřeme, a přitom potraviny vyrábí u nás (asi výhradně) soukromé podniky. A všichni víme, že ty (životně důležité) potraviny by stát ve své režii rozhodně nevyrobil lépe. Proč si někdo myslí, že zdravotnictví je tou světlou výjimkou, kde stát bude fungovat lépe, než trh?

    Mám tu ještě jednu pěknou věc. Znáte ten pocit, když přijdete pro něco "zadarmo", a dívají se na vás jako na člověka, co je obtěžuje? V téhle roli jsou třeba rodiče dětí ve vztahu ke škole, nebo studenti ve vztahu k VŠ. Přitom je řešení tak triviální. Rodič dostane vytištěnou poukázku na jeden školní rok základoškolského vzdělání, s uvedenou cenou v desítkách tisíc Kč. Uvidíte, že do té školy půjde jako zákazník, a bude se ptát "co moje dítě dostane za mé peníze", a ne stylem "mohu vás prosím poníženě žádat o laskavost".

    Za sebe si neumím představit, že bych volil levicovou stranu. Levicový pohled na svět je pohled nesvéprávných. V případě naší levice mě navíc děsí bývalý ředitel Restaurací a jídelen pan Paroubek, i jeho kolega Rath. Paroubek pravda může českého voliče přitahovat - postava tlustého vepře, plamenné projevy, bohužel kvalifikace v oblasti ekonomie a managementu nulová (řízení státního podniku za komoušů s dovolením beru spíše jako konraindikaci). A ten nechutný populismus Paroubka i Ratha je opravdu odporný. Jejich řešení problémů se minimalizuje na "těm bohatým to necháme zaplatit, a vy všichni dostanete o to víc, zdroje jsou". Také pobaví, že Paroubek například neměl problémy s americkým radarem, než mu v průzkumu vyšlo, že ho jeho voliči nechtějí. Teď je radar najednou veliký problém. To proto, že populistický politik musí s větrem průzkumu otočit plášť svého názoru. Nějaký koncept zahraniční a obranné politiky je naprosto mimo takové úvahy - jde přece jen o politický marketing, o hlasy, o procenta. Rath zase mluvil o zavedení poplatků, dokud to nevyšlo v průzkumech jako nepopulární. Od té doby jsou poplatky velmi špatné, nespravedlivé, ale odpověď na to, jak snížit počet návštěv lékaře bohužel nemá. V praxi by počet návštěv omezoval na straně nabídky - fronta u lékaře bude tak dlouhá, že tam raději nepůjdete.

    Moore má historii toho, že si vybírá pouze ta fakta, která se mu hodí do krámu, a zbylá si rovnou vymýšlí, a Sicko je (právě proto) lživá slátanina.