Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Microsoft ukončil prodej Windows 3.x od Radovan -   Stránkování paměti, tak jak jej provádějí dnešní...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 12. 2008 23:58

    Radovan (neregistrovaný)
      Stránkování paměti, tak jak jej provádějí dnešní počítače, nemá kromě názvu nic společného se stránkováním, které se používalo na osmibitových počítačích, nebo jako byla na 286 zoufalá berlička LIM EMS. Jde o dvě úplně odlišné věci. Právě to původní otevírání stránek v jednom a tomtéž okně paměti (zkuste si 80 KB Didaktik, nebo ruský Pentagon) nahradilo u 8086 segmentové adresování, místo pomocného hardware se prostě zabudovalo pár pomocných registrů do procesoru. Bohužel to v Intelu vyřešili stejně blbě jako dělení v Pentiu :-D
      Na přebírání náklaďáku písku bych si sám rozhodně netroufl, kouzlo počítače je v tom že může ta zrnka skutečně brát jedno po druhém a prohlédnout je úplně všechna. Horší to bude s vazbami mezi nimi, protože ty všechny prověřit nemůže, u skutečně velkého programu by mu to trvalo déle než trvá náš Vesmír, a čekat tak dlouho s uvedením do prodeje si nemůže dovolit ani Microsoft. Tím se zase dostáváme téměř na začátek téhle diskuze. Ve stejném příspěvku jsem psal také o používání práv správce na běžnou činnost, tím bylo myšleno i hraní her!
      Managed prostředí je zase jen další berlička pro lemply, kteří nejsou schopní dodržovat zásady bezpečného psaní programů, chrání je před jejich vlastní blbostí a leností. Ale nebude to fungovat stejně jako každý předchozí krok ve vývoji metodiky programování? Assembler - makrokódy - procedurální jazyky - strukturované programování - objektové... Už to tu opakuji poněkolikáté. Každý další schůdek na téhle cestě má pokaždé tu samou funkci: umožnit napsat větší a složitější programy rychleji a s menším počtem chyb. Jenže jí pokaždé splní jen do určité míry, vždycky se to trochu zvrtne ;-) Prostě tohle samo o sobě nestačí, stejně jako dříve nebo později nebude stačit ani ten .NET.
      Takže jak jsem napsal minule, co se stane když si řidič zvykne že jeho auto samo zastaví před překážkou? Ono to třeba bude perfektně fungovat ve městě, ale dřít nebo později z toho města někdo vyjede a bude se strašně divit že se omotal kolem hrušky :-/ Tak jako se nedávno v Microsoftu dost divili že několik generací Windowsu se dá napadnou přes Wordpad dokumentem ve formátu Word97. Vistě to samozřejmě nehrozí, ale jen proto že v ní ten Wordpad soubory DOC neumí (nesmí) otevřít :-D Ne že by to nebyl pořád ten samý program se stejným kódem z konce osmdesátých let, jen z něj redmodští vyhodili pár příliš často používaných funkcí, kvůli kterým lidé nemuseli kupovat celý MS Office, když občas chtěli napsat lépe vypadající dopis. Ano, teď se to řeší tak, že se do počítače (který koupíte bez instalačních médií) předinstaluje MS Office na zkušební dobu, a zoufalci kteří najednou nemůžou pracovat se svými daty si ho pak koupí. Jenže je dost takových co to neudělají, pár lidí z mého okolí tohle tak naštvalo že chtěli rovnou Open Office, který už znali z doslechu. No, zrovna vyšla trojka v češtině... Zbytek vystačí třeba s Abiwordem. Právě tihle lidé jsou na dobré cestě k Linuxu, některé z nich už drží jen nějaká oblíbená hra, ale uvidíme časem. Třeba je nějaký šikulka virus přesvědčí :-D Já jsem na Linux přešel kvůli jeho nesrovnatelně vyšší bezpečnosti při používání Internetu.
      Takže při přeplnění bufferu .NET skočí na výjimku. A co mi brání si ten buffer v C udělat jako strukturu a výjimku si ohlídat sám? Jak jsem říkal, když budu chtít bezpečný strcpy(), napíšu si ho, nebo celou knihovnu funkcí potřebných pro konkrétní program. Vtip je v tom že to C můžu použít i na tom 8051, na kterém se mi potom výsledný program, stejně bezpečný jako v .NETu, vejde do 8 KB zabudované EPROM! A když nebudu opravdu nutně potřebovat větší RAM, můžu vystačit se zabudovanými 128 B. Na mikrovlnku nebo pračku mi to bude stačit bohatě, na přehrávěč MP3 bych použil spíš AVR, kde to ale bude vypadat podobně a na pár hodin hudby musí stačit jeden AAA monočlánek. S .NETem a příslušným hardwarem by to utáhl pár minut, není to trochu plýtvání v době energetické krize? :-D
      S palivem zataveným v kuličkách si kutil snadno poradí, mnohem větší nebezpečí ale znamenají lovci kovů, protože tohle by mělo nesrovnatelně horší následky než cihla v bedně s papírem. Jediný možný bezpečný způsob použití jaderných materiálů je ten, že se prostě nesmí dostat mimo "managed prostředí"! Takový nukleární .NET ;-)
      Co se triviálních případů týče, jsou jich plné učebnice, a skutečné programy jsou zase plné chyb. Na tohle lépe než já odpoví klasický text Eda Posta: "Když jsem opustil školu, myslel jsem si, že jsem nejlepším programátorem na světě. Uměl jsem psát nedostižné tic-tac-toe programy, používat 5 různých programovacích jazyků a psát programy o 1000 řádcích, které pracovaly. (Skutečně!!) Pak jsem přišel do skutečného světa. Mým prvým úkolem bylo přečíst si program ve FORTRANU, který měl 200000 řádků, porozumět mu, a pak ho 2x urychlit." K tomu se prostě nedá nic dodat. Ad příkaz GOTO, je v C, je v Pascalu, tak se ptám: jestlipak bych ho našel v C#? A co s ním provede .NET? Ne že bych ho měl v úmyslu používat, zatím jsem se bez něj mimo BASIC vždycky obešel.
      Minix je jediný mikrokernelový systém který jsem navíc (v rámci sebevzdělání) používal jen kratší dobu, takže s ním nemám zdaleka tolik zkušeností jako s Linuxem nebo mnoha generacemi Windoze. To co píšu je můj názor jak by operační systém mohl/měl fungovat, nevztahuje se to zdaleka jen k mikrokernelu, u kterého jako velkou výhodu uvádím právě to, že mrňavé jádro se bude poruše hůře trefovat :-P Plus pár dalších věcí, nemá smysl je opakovat, stejně jako to že nepojede kus mikrokernelu ale celý, anžto se spíš vejde do jedné nepoškozené stránky paměti. Paměť dvojmo se zase spíš uvidí na tom bankovním serveru než na desktopu, takže tohle řešení nezabrání BSOD, na rozdíl od podobných vymyšleností si ten RAID (mám celkem dost slušnou představu co to je a jak různé typy fungují) není problém pořídit domů. Ale jak si s ním poradí Windows když mají problémy i s jedním diskem?
      Zrovna včera jsem strávil jedenáct hodin zprovozněním počítače u známého. Jednoho večera ho normálně vypnul, druhý den ráno už nenaběhl. Ve starých W98 bych to měl spravené za pár minut příkazem scanreg, v XP se nedalo použít vůbec nic, protože nebyly schopné najet ani do nouzového režimu. Obnovení systému samozřejmě nebylo možné, protože nebylo z čeho, zjistit příčinu z popisu v modré smrti bych mohl leda kdybych byl Číslo 5, protože ta tam problikla tak na desetinu sekundy a následoval okamžitý restart. Takže co s tím? Tady ta vaše rada dost těžce nefunguje.
      Naštětí jsem měl po ruce dva základní nástroje, digitální foťák a CD se Slaxem, takže asi na čtyřicátý pokus se mi ten blik podařilo vyfotit (schválně, víte jak velkou prodlevu má váš foťák mezi stisknutím spouště a sejmutím snímku?) a zjistit že je UNMOUNTABLE_BOOT_VOLUME. Hm, Slax ho mountnul bez problémů :-D Veškeré pokusy jako FIXMBR a další nástroje z instalačního CD selhaly, přesněji neměly žádný účinek, opravit souborový systém nebylo čím, leda formátovat. Jenže předtím jsem (pomocí toho Slaxu) musel okopírovat 50 GB dat na druhý disk. Přitom jsem zjistil zajímavou věc, tenhle se mi, na rozdíl od systémového, nechtěl mountovat, protože byl stále používaný! Prostě si ho Windows před vypnutím nějak zapomněl odhlásit. Naštěstí u příkazu mount existuje parametr -o force který tuhle chybu umí opravit, takže se mohlo vesele kopírovat. Pro upřesnění situace: systémový 80 GB IDE, datový 400 GB SATA.
      Další problém byl ten že systém jsme nemohli přeinstalovat, protože ten známý je samozřejmě ještě větší bordelář než já a nemohl najít ovladače k základní desce (AMD64 obložené NVIDIí). Na nějaké stahování z netu automaticky nespoléhám, setkal jsem se s počítačem kde bylo potřeba nainstalovat dva ovladače jen k tomu, abych se s XP na ten net vůbec připojil! (Ubuntu to zvládlo bez pípnutí na 105%, protože se rozběhlo v rozlišení které XP na téhle grafice vůbec neuměl) Nevím jestli si XP dokážou načíst ovladače ze staré instalace jako W98, ale okopírovat těch pár giga co zabíral adresář Windows už v celkovém objemu zachraňovaných dat nedělalo problém, řekl jsem si že to aspoň zkusím. Takže instalačka, jen tak pro zajímavost, nedokázala rozpoznat co je na tom disku za souborový systém, takže jsem si trochu pohrál s cfdiskem a prozkoušel pár typů FS, co to provede. Když jsem tam nastavil 87, instalačka objevila "Odolnost systému Windows XP", tímhle překladem jsem se fakt pobavil. Ale instalovat do něj nešlo, tak zrušit oddíl, vytvořit nový (proč to nechalo 8 MB nevyužitých? Linux je využít dokáže), zformátovat, a cvičná instalace jestli to pojede. Jelo ale dřelo.
      Ta instalace celého systému nebyla bez důvodu, protože už jsem párkrát zažil přenášení Windowsu z disku na disk a vím že si to nechají líbit jen někdy, takže jsem původní adresář Windows (opět Slaxem) nakopíroval pro jistotu do toho nového. Umíte vysvětlit proč do něj a ne do prázdného místa? Já pro to své soukromé vysvětlení mám, dá se odhadnout třeba z pozorování defragmentace a naší předchozí diskuze :-D Milé překvapení bylo že to fungovalo, takže znovu Slax a kopírování všech ostatních dat, hlavně Program Files, zase zpět. Vzhledem k tomu že z těch padesáti giga tenhle adresář zabíral tři čtvrtiny, bylo to určitě o dost rychlejší než všechny ty programy které používá ke své práci instalovat znovu. I tak jsem na tom strávil velmi dlouhé odpoledne a ještě delší večer a zkoukl při tom spoustu filmů, ale lepší než sedět další tři dny a instalovat...
      Viry dokáží využít i díry v antiviru, a přes ně se s právy roota dostat do systému :-D To bych mu je opravdu radši nedával. Kromě toho, kdyby pod rootem jelo jen jádro, zatímco všechny další služby by měly své virtuální uživatele s omezenými právy, měly by viry mnohem méně možností se do toho systému nabourat. S tím souvisí i ta práva roota, řekl bych že ta vaše formulace je dost nešťasná, podle mě administrátor nemá mít více práv než běžný uživatel, ale má mít vyšší oprávnění. To znamená že může měnit i jinak nedotknutelné soubory a spouštět svoje speciální programy, ale naopak v době kdy každá lama "administruje" svůj Winblows takovým způsobem že je méně chráněný než DOS by některé programy (nejen hry) prostě vůbec neměl mít možnost spustit. V ideálním případě by mohl spouštět jen ty skutečně systémové a žádné jiné. To by bylo také svého druhu "managed prostředí", ne?
      Naopak, jestliže jako root chci číst/kopírovat nějaký soubor, tak k tomu zřejmě mám dost vážný důvod, a systém by mi v tom, zámek nezámek, neměl bránit. Zvlášť když je ten systém tak neschopný že nedokázal zabránit viru v jeho nakažení ani antiviru (přes zámek) v jeho odhalení.
      Takže Binladin group je běžná firma a bin Ladin family je běžná rodina která má běžné obchodní vztahy s běžnou rodinou Bushových, jejíchž dva členové byli běžnými americkými prezidenty. Hm. Ale stejně tam vidím trochu rozdíl proti běžným podnikatelům Kočkovi a Ďuričkovi a jejich běžných vztazích s Paroubkem a Topolánkem.
      Na okupovaných nebo jinak obsazených územích se těžko píše nějaká ústava, viz příklad Jižní Osetie a její války za nezávislost, stejně jako Československa v roce 1968. Buďto lze sklonit hlavu (a držet hubu a krok jako Češi), nebo vzít zbraň a jít do boje, ona třeba ta Indie svojí nezávislost také nezískala tak úplně pokojnou cestou. Trvalo to desítky let a stálo tisíce životů. Co povíte třeba na "humanitární bombardování" demonstrací ve třicátých letech, při kterém britské letectvo místo bomb používalo pochytané rebely :-D Inu, vyšlo to podstatně levněji. Konflikt Hamas-Fatah v Palestině je o dost složitější než píšete, Hamas pod dohledem mezinárodních pozorovatelů vyhrál regulérní volby, zatímco Fatah stojí proti němu v roli rozvraceče podporovaného Spojenými státy. Taková opozice Palestině neprospěje, což ani není účelem. Jistě znáte heslo rozděl a panuj.
      Ale ne, rozhodně jsem neměl v úmyslu omezovat práva Palestinců, jestli vůbec nějaká mají, spíš jsem naznačoval že na palestinském území nemají izraelští osadníci co pohledávat, proto také občas izraelská armáda symbolicky bourá jejich osady a tím porušuje jejich právo na nabývání majetku ;-)
      Co se takzvané Al-Kajdy týká, dovolil bych si upozornit na výrok bývalého ministra zahraničí Robina Cooka, který prohlásil že nic takového neexistuje (a nebyl zdaleka první, ani nejvýše postavený), že je to jen propagandistický výmysl USA, nebo Zbigniewa Brzezinskiego, který americkému senátu řekl že že válka proti terorismu je "mýtickým historickým příběhem". Zrovna toho bych z náklonnosti k muslimům určitě nepodezříval. (To mi připomíná výrok smrtelného nepřítele husitů, kardinála a později papeže, Aenease Piccolominiho, ve kterém připouští že prostá husitská žena je daleko vzdělanější než italský biskup. To už je dobrý důvod k nepřátelství :-D) Takže další vysvětlení, tentokrát z britského Zamini, říká: "Al-Kaida, doslova "databáze", byl původně počítačový soubor se jmény tisíců mudžahedínů, najatých a cvičených CIA proti Rusku." Už těch vysvětlení znám celou řadu, asi je začnu sbírat jako vtipy o Chucku Norrisovi.
      To že o sobě kdejaká parta magorů prohlašuje že je odnož Al-Kajdy neznamená že to je pravda, stejně jako německá RAF - Frakce Rudé armády neměla s Rudou armádou kromě té hvězdy společného vůbec nic. Kromě toho, rozdíl mezi základnou a Základnou je právě takový, jako rozdíl mezi omladinou a Omladinou, věhlasnou to teroristickou organizací české mládeže z dob Rakousko-Uherska, pochopitelně neexistující. Ale na monstrproces to stačilo, žejo.
      Jestliže ČT hlásí že Saddámovi synové byli nalezeni a obklíčeni, a o dva týdny později halasně informuje o jejich "konečném vyřešení", může to být třeba z páté ruky, spočítat si to dovedu. Na rozdíl od americké armády, která si nedovedla spočítat že v Mogadišu dostane přes rypák, nebo že vyhrát bitvu neznamená vyhrát válku. Co do objektivity amerického zpravodajství si nedělám iluze, mohl bych se třeba zamýšlet nad fotkou na které si americký voják prohlíží díru ze které před chvílí vytáhli Saddáma, a za ním se na stromku pohupují datle, které v té době už měly být pár měsíců sklizené. Nebo že by to všechno bylo jinak? Stejně tak bych se mohl podivovat nad nahoru ohnutými okraji otvoru v podlaze po výbuchu v londýnském metru, nebo nad kráterem v betonu mezi kolejemi.
      Ano, židovský fanatik, který střílí v mešitě do ležících muslimů je terorista, kdyby někdo z těch muslimů tenkrát měl u sebe zbraň, mrtvých mohlo být mnohem méně. Stejně tak byl teroristický útok potopení Rainbow Warrioru francouzskou tajnou službou, stejně tak byl teroristický útok zničení nejmodernější továrny na léky v Africe americkými raketami, pod záminkou že by mohla vyrábět chemické zbraně. Obzvlášť o projevech státního terorizmu v dnešním světě by se dalo psát dlouho, takže jen pro příklad. Stejně tak McVeigh byl radikál až po tom co viděl vybombardované irácká vesnice plné mrtvých civilistů, ze Zálivu si přivezl vyznamenání za statečnost. Takovýchhle radikálů se z Iráku a Afghánistánu vrací zástupy, někteří skončí v paramilitárních spolcích, někteří v blázinci.
      Takhle to vidím já: nižší porodnost v Evropě je způsobená převážně vyšší životní úrovní v porovnání třeba s tou Afrikou, a z ní vyplývající leností se rozmnožovat. Plus pár dalších podružných vlivů. S antikoncepcí v Africe je to těžké, když si tam křesťanský (přesněji katolický) kněz dovolí svým ovečkám tvrdit že s kondomem dostanou AIDS a bez něj ne. A mentální spojení "soulož bez ochrany -> početí" v Evropě? Osobně znám holku co mámě říkala "Nejsem blbá" a porodila v šestnácti. Přitom dobře věděla že přerušovaná soulož není antikoncepce... A není to žádná menšina :-D A ty testy IQ se prováděly právě na amerických "vysokých" školách, takže by tam mohli být vyselektovaní inteligentnější jedinci z Asie stejně jako z Afriky, ale ti se obvykle nacházejí naopak na opačném konci žebříčku. Právě proto tyhle statistiky pocházejí ze sedmdesátých a osmdesátých let, protože od té doby jsou IQ testy rasistické a politicky nekorektní. Navíc v té době ještě většinou nešlo o nějaké vzdělávací turisty, ale spíš o domácí.
      Waco mělo být předváděcí akce bandy byrokratů (možná kvůli navýšení rozpočtu), která skončila hromadnou vraždou, nejde ani tak o záminku nebo legálnost povolení k prohlídce ale o to že to ATF šíleně zpackala od samého začátku. Jiné obležení - před pár lety se polská zásahová jednotka pár dní dobývala do domu, ve kterém sídlil nějaký zločinecký gang. Podrobnosti si už moc nepamatuji, akorát že ta akce začala a málem i skončila tím, že vlezli do zahrady a našli ... minové pole. Tomu říkám moment překvapení :-D
      Podle vás nefunguje referendum, protože voliči jsou tupci kteří ničemu nerozumí. Jo, to v převážné většině jsou. Ze stejného důvodu zase já tvrdím že nefunguje tzv. zastupitelská demokracie. A politici se nemusí řídit vůlí občanů, které stejně potřebují jen na to aby je jednou za pár let potvrdili v jejich funkcích... Tak na co ty volby vlastně jsou? Na nic, to v Bruselu pochopili už dávno, a proto tam nevládne banda přeplacených europoslanců ale nevolení a neodvolatelní úředníci, kteří mají absolutní moc a nulovou odpovědnost. Evropská unie je hezká myšlenka, ale v tomhle provedení rozhodně ne pro nás! Tady pravidlo minus jedna říká, cokoli dělá EU, dělá to ještě hůře než stát :) A k naší "neodvolatelné" vládě, pod smlouvou s občany si nepředstavuji "Tady to podepiš!" To je další příklad té arogance moci, o které jsem psal.
      Zprávy pseudoodborníků jsem také četl, a také jsem hned známému který tomu blábolu uvěřil a přišel s ním za mnou vysvětlil že jsou to nesmysly, když uviděl skutečná čísla, došlo mu to. Možná bych ten antiradarový pamflet ještě někde našel v mailu. Tolik k realitě a teď jinak: Aha, jediní skuteční odborníci kolem radarů jsou podle vás Klvaňa, Štětina a další placení demagogové s "plným" přístupem k (dez)informacím, kteří často tvrdí vyložené lži, odhalitelné i laikem. Podle mě jsou zase odborníci lidé kteří dokážou radar vyvinout a vědí jak ve skutečnosti funguje a co se kolem něj děje. Zjevně jste ten minulý příklad nepochopil, takže jeden konkrétní, možná tu příhodu dokonce znáte ale nedokázal jste si jí dát do souvislosti:
      Piloti MiGů-23 (a nejen jich) měli zákaz zapínat radar pod určitou minimální výškou, kvůli ohrožení lidí a zařízení na zemi. Samozřejmě že Čechům to nedalo, tak se domluvili že to otestují. Vytáhli letadlo na dráhu, namířili ho na vzdálený strom ke kterému byl přivázaný pes a pilot zapnul radar. Tušíte co se stalo? Pes lehnul a byl průser. Jenže ne kvůli zabitému psu, ale kvůli tomu že ten strom shořel! A to tenhle radar neměl ani zdaleka dosah rovný poloměru Zeměkoule. Tudíž bych se na místě těch vesničanů (kolikatisícová vesnice to je?) nebál ani tak o uhranutou krávu, jako spíš o děti. Znáte třeba termín elektromagnetický smog? Takže pro blondýny a policajty ještě jednou: Národní protiraketová obrana znamená obranu území USA, ne NATO nebo ČR, a to že jsme spojenec USA ještě neznamená že jim máme dělat kanonenfutr s radarem, stejně tak jako že naši vojáci mají krvácet v jejich vylhaných válkách. Také jde o to jaký jih Evropy myslíte, raketa vystřelená od Maku by se na bulharské nebo rumunské pobřeží možná doplazila, ale k nám je to ještě pořádný kus cesty, a taková Anglie, která by mohla být mnohem zajímavější cíl než ten náš "středoevropský kráter" je daleko za zenitem i pro velmi zdokonalené íránské rakety. On je totiž dost velký technický rozdíl mezi raketami s doletem 300 a 3000 kilometrů, to není jen o velikosti nádrží. Na střední jsem takhle učitele dostal s výkresem hřídele palivového čerpadla z rakety V2, když jsem mu řekl že ta součást má životnost sedmdesát sekund. On to po krátkém objasnění rychle pochopil, i když zrovna o raketách toho moc nevěděl.
      "Světové mínění je převážně proti útoku na Irák a 80% populace dvaadvaceti evropských zemí je proti této válce." Ale co znamená tvrzení nějakého Gallupova ústavu proti svatým slovům Bílého domu, že? (Jestlipak ho na jaře natřou na černo? :-D) Pánové v USA šli do útoku na Irák ne s vědomím, ale s neochvějnou vírou že tam nějaké ZHN najdou. O jejich zaslepenosti svědčí i fakt, že nepočítali s opačnou možností a nebyli schopní tam nějaké dovézt a naaranžovat jejich nalezení. A ta Saddámova zvěrstva? Srovnejte si je se zvěrstvy v Abu Ghraibu, hned první řádek na Wiki: "...abuse, torture, sodomy and homicide of prisoners..." Vraždění Kurdů? Proč by nemohl Saddám, když můžou Turci? Věznění opozice? Je to snad v Gruzii lepší? Ale no tak, vážně jste tak naivní nebo se vám nepodařilo dohledat informace přes cenzurované připojení od Vodafonu? Zkuste si rozšířit obzory třeba filmem The Power of Nightmares, který pár věcí docela slušně objasňuje. A tentokrát ho nenatočil nějaký Moore, ale trochu (hlavně pro vás) věrohodnější BBC.
      Írán má jako každý stát právo na vlastní jaderný program, to ale automaticky neznamená že vyvíjí jaderné zbraně. Spíš by mě napadal jeden jaderný reaktor poblíž Prahy, který by výrobu materiálů použitelných v atomové bombě už pár desetiletí umožňoval! Tvrdí snad proto někdo o České republice že vyvíjí jaderné zbraně?
      Jako pracovník v Korejci vlastněné továrně nemáte ani právo odejít na záchod, pokud vás na vašem místě u pásu nemá kdo nahradit. Zato si budete dávat pravidelnou rozcvičku. Zkuste si tam cvičně pár měsíců pracovat... Jistě, máte právo odejít, za bránou čeká pět dalších - zajímavé je že to uslyšíte hlavně ve firmách, které nové pracovníky hledají dost usilovně a často marně :-D Možná že byste se dokázal zaučit u soustruhu a upichovat hřídelky z kulatiny, ale myslíte že byste po jakémkoliv zaučení zvládl udělat výbrus klikového hřídele? Tak na to rychle zapomeňte! Také jsem to viděl: "Jo, fréza, to je prevít..." To byl moc pěkný film, takový budovatelský, ale realita je trochu jiná. Ono i mezi dělníky by se našlo dost takových co by si tu vejšku udělat dokázali, a se svými zkušenostmi z praxe by tu ekonomii chápali mnohem lépe než milionářský synek, který ji má jen vyčtenou z knížek. Právě ti milionářští synci dostali svět do téhle krize, ne dělníci, ale makléři a bankéři, kteří si z milionů chtěli nahrabat miliardy. Myslím že zrovna tihle, a s nimi právníci, by radši neměli mít volební právo vůbec. Právě oni napáchají na světě nejvíc zla, víc než všichni diktátoři dohromady.
      Takže ještě jednou, kdo má mít větší hlas ve volbách? Armáda dělníků a rolníků, kteří vlastní prací hodnoty vytvářejí, nebo pár burziánů kteří ty hodnoty svými spekulacemi ukradnou? Jo, stovka dělníků z fabriky odejde a pan továrník si to tam za ně odskotačí sám, nebo ne? Znovu se ptám, udělal jste někdy něco vlastníma rukama? A soukromá rada: nikdy neříkejte nikdy, znám bývalého dělníka který řídí fabriku, a nedělá to vůbec špatně. Zrovna jemu nehrozí že by dopadl takhle.
      Jak jinak než poplatky bych řešil ten "hrozivý" průměr návštěv u lékaře? Není třeba ho řešit, je třeba myslet (a vymyslet koncepci, ne antikoncepci). Takže, Franta se chce ulejt, jedno jestli ze školy nebo z úřadu, takže si vysedí frontu u doktora a skučí "Tu mě bolí, tady píchá..." Takže doktor má dvě možnosti - nechat ho doma, nebo s ním vyrazit dveře. Když nenajde důvod k tomu prvnímu, nemoc se nekoná, Franta má áčko a nezaplacený den. A pokud se doktor nechá snadno zmást simulantem, jak může správně diagnostikovat skutečnou chorobu? A na zkoušku Julínkova reforma v praxi.
      GPL neomezuje toho kdo kód použije, ale toho kdo jej chce ukrást pro sebe. Nevím jak vy, ale já jsem princip pochopil takhle: Můžeš použít výsledek mé práce, ale jen když necháš ostatní použít výsledek tvé práce. Dá se tohle nepochopit? Pokud se vám tahle podmínka nelíbí, můžete si přece program konající stejnou činnost napsat sám, nebo si ho koupit, když na něm chcete vydělávat. Ještě jedno přirovnání pro upřesnění: někdo vymyslel elektromotor, jiný převodovku, další suport, poslední upínací hlavu. Vy si z netu stáhnete jejich plány a postavíte soustruh. Ten můžete vyrábět a prodávat, ale pokud bude váš zákazník chtít, musíte mu k němu dát svoje plány. Stačilo?
      K náboženství nemám moc co říct, například jakákoliv moje diskuze s představitelem katolické církve by musela spíš dříve než později skončit dotazem "Litujete zločinů své sekty?" Chápu že některým lidem víra v nadpřirozeno vyhovuje, já také "věřím" v přírodní zákony, včetně těch dosud neobjevených, ale můj postoj k jakémusi pánovi na obláčku by celkem pěkně vystihl výrok astronoma z jedné francouzské komedie: "Alláhu, Alláhu. Čím víc ten vesmír poznávám, tím méně v něm pro tebe zbývá místa!" A co třeba takový nazi Ratzi? "Lidstvo je třeba chránit před homosexuály tak, jako je nutné ochraňovat deštné pralesy." On to takhle sice neřekl, ale bylo to tak pochopeno a už mu to nikdo neodpáře. Stejně jako ta desetiletí v čele inkvizice, i když tahle instituce se dnes skromně ukrývá pod jiným názvem.
      Perlička k těm nevyřčeným výrokům, to víte že Ahmadínežád bude mít novoroční projev v britské televizi?
      Cenzura té stránky byla směšná, protože sice zablokovali stránku, ale ne ten obrázek. Navíc to zfušovali takovým způsobem, že znemožnili úpravy na celé Wikipedii. Odměnou bylo několikanásobné zvýšení návštěvnosti, tedy efekt Barbry Streisandové, následkem urychlené zrušení téhle blokace po pár dnech. Ne že by se na Wikipedii nedaly snadno najít "závadnější" materiály než je obálka dvaatřicet let sterého alba, ale třeba zrovna v tomhle případě jde dokonce o britské kulturní dědictví :-D Watch Foundation, to mi navozuje nepříjemné asociace s Watch Tower!