Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Microsoft vydá speciální čínské vládní Windows 10 od Adam Kalisz - Tak Pilný je kariérista, kterému nesmrdí ani extrémně...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 5. 2017 16:12

    Adam Kalisz

    Tak Pilný je kariérista, kterému nesmrdí ani extrémně korporátní Microsoft 90. let, ani telekomunikační obři v době největšího pumpování obyvatelstva. Myslím, že výtah, který předhazuje ostatním nejspíš slouží i jemu až moc dobře.
    Možná se mýlím, toho člověka neznám. Ale jeho životopis na mě nepůsobí moc silně.

    To, že Microsoft má stále monopol je celkem známá věc. Linux a BSD sice pomohly, ale zůstávají v pozadí. Některé orgány odvážně přecházejí na LO atd. ale převážná většina se čím dál silněji tulí do náruče MS. Ono se stačí podívat, že v podstatě všechny firmy se tak nějak usnesly na Active Directory, Office/ Office 365 a trochu si hrajou s HyperV pokud nejsou na WMWare a Azure nebo Amazon. Všechno korporát jako blázen. Ty největší firmy a instituce využívají služeb IBM, SAP a Oracle.
    Zkrátka hodně softwaru, co ve firmě "potřebujete", je založená čistě proprietárně, což často znamená vysoké marže pro prodávajícího.
    Existuje i proprietární software malých firem, který třeba může být i docela dobrý a nestojí příliš - investice může být výhodná. Ale i v té oblasti znám lidi, kteří přes jiné svoje kvality FOSS ještě nepochopili. Ono totiž FOSS není jednoduché uchopit a skutečně je těžké najít férový obchodní model pro obě strany. Firmy a lidé převážně neplatí, když nemusí nebo v tom nevidí užitek.
    Ono je taky deprimující, když nějaký inženýr pracující na FOSS nemůže dostat půjčku, protože jeho příjem není dostatečně stabilní. Taky je deprimující, že jeho kolegové ze studií jezdí po dovolených a kupují si majetky, zatím co on prosí o příspěvky na vývoj. Jistě, hlubší hodnoty atd. někomu na penězích tolik nesejde, ale i např. cestování po konferencích něco stojí. Často je to tak, že je FOSS nějak sponzorován a to je jako obchodní model trochu problematické.