Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Microsoft vydal DirectX Shader Compiler jako open source od Lael Ophir - Dvě faktické poznámky: 1. LLVM není Linux. 2....

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 1. 2017 22:19

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Dvě faktické poznámky: 1. LLVM není Linux. 2. MS si nepřivlastňuje LLVM a nevydává ho za svoje dílo. To jenom nějaký developer přepsal copyrightové hlavičky u souborů, což se naprosto běžně dělá když se kód publikuje, a holt mu to trochu ujelo.

    No a když píšete o prasatech, tak to záleží na hodnocení. V osmdesátých letech jste tak mohl hodnotit společnosti jako IBM (tam si nelichotivých hodnocení užili až dost), Sun Microsystems nebo HP. Když jste chtěl server, tak to prakticky muselo být od někoho z nich, protože je skoro nikdo jiný nedělal. Zapomeňte na ceníky. Dohodnete si schůzku, obchodníci vymyslí co by vám prodali a kolik by si za to mohli říct. Součástí procesu koupě bývaly velmi často úplatky ze strany dodavatele, a ceny byly neskutečně vysoké. V té době to byl právě MS kdo přišel s otevřenou platformou, podporou výrobců HW i autorů SW, s dokumentací s nástroji za pár dolarů atd., a převrátil trh naruby.
    V devadesátých letech MS silně rostl, a rozhodně se nemazlil s konkurencí. Pro vás možná prase, pro mě firma která využívá toho co vlastním úsilím dosáhla. A samozřejmě růst znamenal problémy, včetně bezpečnostních.

    V první dekádě tohoto století válcoval (jiný) trh pro změnu Google. Zrušil spoustu zažitých představ o tom co je a není možné na internetu, a převrátil trh naruby podobně jako svého času Microsoft. Možná pro vás tehdy byl Google hrdinou.
    Dneska je Google Velkým Bratrem, a můžete zase vidět prase v něm. Vyjma velmi intenzivního sběru soukromých dat a cpaní otravných reklam kde to jde můžete vidět také věci jako zablokování přístupu k webu zařízením od konkurenčního výrobce (Google Maps byly zablokované pro Windows Phone na základě user agent stringu), katastrofální bezpečnostní situaci u Androidu, explozi malwaru v Google Play atd.

    "Prasetem zítřka" bude zase někdo další. Můžeme se dohadovat o tom kdo to bude, kandidáti se jistě najdou.