Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Microsoft vydal DirectX Shader Compiler jako open source od Lael Ophir - Pokud budu delat engine, od kteryho cekam, ze...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 1. 2017 22:39

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Pokud budu delat engine, od kteryho cekam, ze pobezi "vsude", tak dx bude az to posledni, co budu resit... Kdyz udelam gamesu pro ogl nebo vulkan, pobezi na prakticky vsech dostupnych platformach, krome M$ konzole, coz je trh, kterej si muzu dovolit zanedbat.

    Na prvním místě hru bohužel nepíšete pro OpenGL, ale pro konkrétní kombinaci driveru a HW. OpenGL využívá systém extensions, bez kterých áčkovou hru nenapíšete. Ty extensions se liší právě podle kombinace driveru a HW. Navíc se výrazně liší výkon (a někdy i výsledek operace), opět podle kombinace driveru a HW. A aby toho nebylo málo, tak má většina driverů spoustu bugů. Takže jestli myslíte že napíšete kód pro nové karty nVidia, a on bude sám od sebe fungovat na starších kartách AMD, tak jste dost vedle.

    Na druhém místě když napíšete "gamesu" pro OGL nebo Vulkan, tak vám nepoběží na PS4, PS3, Xboxu One, Xboxu 360, ale ani na iPhonu. Zůstanou vám Windows, Android a Linux (hlediska zisku nezajímavý). Teoreticky i MacOS, jenže ten podporuje pouze OpenGL 4.1 z roku 2010(!), a i ohledně podpory extensions je pravidelně na posledním místě, takže je výrazně lepší použít Metal API.

    Na třetím místě konzole jsou zatraceně velký trh s nízkou mírou pirátství. Zanedbat Xbox One jen protože pro něj neumíte psát je nesmysl (přestože vývojářů pro Windows je všude spousta), který by vás stál velkou spoustu peněz.