Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Microsoft vytvořil stabilizátor zrychlených videí od Lael Ophir - Ad za každý soubor strčí malé prázdné místo...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 8. 2014 4:23

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ad za každý soubor strčí malé prázdné místo a nový soubor alokuje hned za tím - to je samozřejmě nesmysl. NTFS provádí při zápisu souboru pre-alokaci mnohonásobku velikosti požadovaného místa (dvoj- až šestnáctinásobku, tak to alespoň bylo ve WinXP).

    Rovnoměrně rozkládat soubory po disku vede k tomu, že se velmi rychle zbavíte všech opravdu velkých kusů volného místa, takže větší soubory pak skončí jako řezanka. Navíc pokud zkusíte číst soubory zapsané cca ve stejném čase (tedy nejspíš používané dohromady), bude disk divoce seekovat.
    MFT je sice jeden soubor, ale není nezbytně souvislý - i když se o to NTFS snaží. Podobně totiž pokud máte metadata roztroušená po celém disku, tak navigace mezi adresáři povede ke spoustě seekování. A to si uvědomte, že díky skvělému unixovému zvyku ukládat konfiguraci do souborů místo do DB máte například konfiguraci LibreOffice 4 v 96 adresářích(!). Fakt je chcete mít po disku roztroušené náhodně? To se pak nedivte, že vám čtení té konfigurace trvá daleko déle než na Windows (nemluvě o srovnání s Registry).

    Napsat dobrý FS alokátor je někde mezi vědou a černou magií, a každá zvolená strategie je kompromis. Například to rovnoměrné rozkládání souborů po disku vám dá o něco nižší fragmentaci při menším zaplnění FS, ale o to větší fragmentaci pokud FS zaplníte víc. MS k tomu přistupuje odpovědně, sbírá v rámci různých data o tom jak zákazníci FS opravdu používají, a na základě toho optimalizuje.

    Ad tenhle textový správce souborů - a nebyla náhodou řeč o utilitách dodávaných s OS? Srovnávejte srovnatelné: utilitu dodanou s OS proti jiné utilitě dodané s OS, a GUI proti GUI.