Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Mikrokontejnery pro Docker od Filip Jirsák - „Distribuce aplikací“ je široký pojem. Balíčkovací systémy se...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 2. 2016 13:47

    Filip Jirsák

    „Distribuce aplikací“ je široký pojem. Balíčkovací systémy se používají pro instalaci aplikací, Docker se používá pro distribuci hotového běhového prostředí, ve kterém je mimo jiné i nainstalovaná aplikace. Kdybych to přirovnal k jídlu, distribuční balíčky jsou takový polotovar, ke kterému přidáte nějaké suroviny, podle návodu to šoupnete do mikrovlnky a vytáhnete hotové jídlo – které je ale pokaždé jiné, protože vaše doplňkové suroviny budou trochu jiné, každá mikrovlnka se chová jinak atd. Docker vás naproti tomu přenese do jídelny s hotovým jídlem, které bude vždy naprosto stejné, a díky tomu, že bude servírováno vždy ve stejné jídelně, budete z něj mít i stejný dojem.

    S temi certifikaty jsem to myslel tak, ze mam v systemu pridanou vlastni CA a aplikace to respektuji. Nebo me napada "drsnejsi" priklad - mam balicek s vlastni "libc", kde mam opatchovane "gethostbyname" a "getaddrinfo" - v soucasne situaci neni problem. Pokud mam X aplikaci nainstalovanych v kontejnerech, tak smula a abych si na desktopu poustel puppet nebo saltstack.

    Cílovou skupinou Dockeru jsou ti, kteří považují za výhodu, že tohle Docker neumožňuje. To je právě jeden z účelů Dockeru – abyste nemusel řešit chyby způsobené tím, že na jednom prostředí je přidaná vlastní CA nebo opatchovaná libc.