Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Minix žije dál z evropských peněz od Miloslav Ponkrác - „Píšete dost nekonkrétně. Čekal bych že třeba uvedete...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 5. 2009 20:24

    Miloslav Ponkrác
    „Píšete dost nekonkrétně. Čekal bych že třeba uvedete příklady, kde je trh z nějakého důvodu špatný. Uvedl jste jen důchody, a i to stojí na vodě.“

    Těžko psát konkrétně pro někoho, kdo není schopen vidět trh jinak, než růžově a stát téměř černě. Bez pomoci státu by zatím soukromá sféra padla na ústa už několikrát – a to včetně všech důchodů i dalších produktů, které by zajišťovaly. Viz znovu připomínám – český stát vrazil do bank 150 miliard korun v minulosti + vzal na sebe řadu špatných úvěrů. Teď, když je krize, tak státy v mnoha zemích světa znovu sanují banky a pojišťovny. Soukromý sektor se zatím moc nepředvedl, a to jsme jenom v horizontu cca 20 let. Opravdu byste bez skrupulí a s klidem v hlavě svěřil důchod soukromé sféře, která by bez pomoci státu 2× zkrachovala za 20 let? A to si představte, že ten důchod budete potřebovat třeba za 40 let.

    Problém je, že jaksi banky a soukromé finanční instituce zatím jaksi mají větší tendenci ke krachu, než stát. Kdo není slepý, vidí to jasně.

    Stát žádné banky k hypotékám nepřinutil. Chcete snad říci, že třeba to, co se dělo v USA je proto, že stát stál nad bankami s bičem? Ono je to přesně naopak – banky hledali způsob, jak se vymknout z jakékoli regulace, kontroly – a chtěly stále víc a víc. Ne ne, tohle je věc bank a celého finančního soukromého průmyslu.

    Je smutné, že já, ač normálně zastánce trhu musím upozorňovat Laela Ophira, že růžové brýle, a jeho nechuť vidět věci jaké jsou jsou až moc okaté.