Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Minix žije dál z evropských peněz od Lael Ophir - Belgie je země, kde se střetává románská a...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 5. 2009 4:16

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    Belgie je země, kde se střetává románská a germánská kultura a vliv, obojí konkrétně reprezentované Francií a Holandskem/Německem. Většina obyvatel by zemi nechala dávno rozdělit, protože Vlámové a Valoni nemají moc společného. Mají jiný jazyk, jinou kulturu, oddělené TV stanice, vlastní tisk. Nebýt Bruselu a pár dalších míst se smíseným obyvatelstvem, rozdělení by bylo jasným řešením.
    Roztomilé je, že typický Vlám hovoří vlámsky (řekněme holandsky), anglicky, a ještě minimálně německy či francouzsky. Typický Valon hovoří francouzsky, francouzsky a francouzsky. "Kupodivu" mají Valoni dvojnásobnou nezaměstnanost proti Vlámům. A "kupodivu" Valoni nemohou dojet těch pár kilometrů do práce do vlámské části země, protože neumí jazyk.

    Belgická federální vláda má 22 členů (1x prime minister, 5x Deputy Prime Minister, 9x Minister, 7x State Secretary). K tomu 5 dalších vlád čítajících dohromady 38 funkcí. To je 60 členů tamních vlád. Brusel byl vybrán jako sídlo institucí EU i proto, že federální povaha Belgie má demonstrovat různorodost Evropy. Co dodat? :)

    Politici pochopitelně dělají nejvíce pro svůj prospěch. Pamatujete na Adama Smithe? Politikům prostě chybí motivace dělat něco správně. Proto jich většina pracuje tak, jako ti nudící se prodavači v elektru, které zákazníci hrozně obtěžují. Výjimky jsou velmi řídké, a výběrem lidé to o moc nezlepšíte. Proto by stát neměl dělat nic, co dělat nemusí.

    Nezaměstnanost v ČR není nijak katastrofická. Problém je v nízké mobilitě pracovní síly. A ta zase souvisí s regulovaným nájemným. Dokud nemáte ekonomicky reálnou možnost se přestěhovat do regionu, kde je práce, tak budete ve frontě na úřadu práce v místě, kde žádná práce není. Jinak ukončením podpory v nezaměstananosti péče státu zdaleka nekončí. Jsou tu další sociální dávky.
    Adaptovat se na jinou práci může prakticky každý (pomiňme invalidy a lidi se ZPS). Když jsou ovšem dávky v nezaměstnanosti tak vysoké, že se pracovat nevyplatí, tak se lidé nemusí snažit.

    Hloupá sekretářka s ekonomkou z dob bolševika může klidně pracovat jako sekretářka. Před pár lety v jedné firmě hledali novou recepční. Z agentury přišla dáma ve věku 50+ let. Nesmírně agilní, snaživá, příjemná. Jestli mi někdo tvrdí, že starší generace je na odstřel, měl by vidět jí. Ovšem musela se SNAŽIT. Kdyby se tvářila jako leklá ryba, dělala hromadu chyb a chovala se jako nemehlo, práci by pochopitelně nedostala.

    Pokud někdo nemá vzdělání ani relevantní praxi, a není schopen se rekvalifikovat (úřady práce nabízejí kurzy), tak asi bude žít chudý život. Sociální dávky by měly být tak nízké, aby tihle lidé žili fakt mizerně. Protože čím více jsou motivovaní si práci najít, tím více se budou SNAŽIT. Kdyby žádné dávky nebyly, dotyčná bývalá sekretářka by se snažila o dva nebo tři řády více. Takhle sedí doma s prakticky stejným příjmem jako když pracovala, a ujídá z mých daní.
    Vysoké IQ vůbec není podmínkou úspěchu.