Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Minix žije dál z evropských peněz od Lael Ophir - Trh je o výměně, kterou lidé dobrovolné podstupují...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 5. 2009 7:06

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    Trh je o výměně, kterou lidé dobrovolné podstupují proto, že je pro zúčastněné strany výhodná. Trh samozřejmě nezajišťuje, že každá transakce na něm je nutně pro každého zúčastněného výhodná.

    Není důvod to stavět způsobem jedinec vs trh. Trh se skládá ze samých jedinců (či jiných stran, včetně skupin). Trh jako souhrn zúčastněných jedinců má trh v každém okamžiku tolik informací, kolik jich nemůže mít žádný jedinec, ani žádná komize.

    1. Osobní prospěch je motivací veškerého lidského jednání. Vždy jde o přímý prospěch, nebo o úlevu od nepříjemných pocitů, což je nakonec opět osobním prospěchem. Když někomu dáte dárek, máte z toho osobní prospěch, protože to VÁS potěší.
    2. Arbitrem toho, co je užitečné, je účastík trhu.

    Mě hlavně trochu děsí, s jakou lehkostí lidé vašeho typu šlapou lidem po právech. Když si otevřu ve vlastním domě vlastní obchod, a budu chtít mít otevřeno přes noc, tak mi to ve velké části Evropy zapovídá zákon. Já CHCI mít otevřeno v noci, jdu na trh práce, a někdo pro mě CHCE prodávat na krámu přes noc (nemůžu nikoho nutit, oni prostě za ty peníze chtějí). Ovšem z nějakého důvodu lidé vašeho typu chtějí omezovat SVOBODU mojí i toho, kdo chce tu práci. Podobná neúcta k právům je u levicově smýšlejících lidí bohužel zcela běžná. Podobně u nás levice prosazovala zachování nucených prací ve formě odklízení sněhu na státních/obecních chodnících majiteli přilehlých pozemků. Prostě má někdo poblíž pozemek, tak ho vrchnost nažene do práce, práva nepráva. A někteří lidé dovedou obhájit i to, že jedince v daném věku odvedli na dvouleté nucené práce do armády. Prý vojna dělá z chlapců muže. Dost možná dělá, ale je to porušením jejich práv. Pěkný pozůstatek z dob, kdy panské vozy vyjely do vesnic, a namátkou naháněly jinochy, které pak panstvo nechalo se vzájemně zmasakrovat na bojišti.