Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Minix žije dál z evropských peněz od Lael Ophir - Komise odborníků má nesrovnatelně méně informací, než trh...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 5. 2009 4:48

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    Komise odborníků má nesrovnatelně méně informací, než trh coby souhrn účastníků. Centrálně plánované hospodářství trpí faktickáou absencí zpětné vazby. Navíc komise nemají motivaci, protože jim o nic nejde. demonstrované to bylo třeba u sovětského bloku.

    Volný trh fakt konverguje k jednomu supermonopolu? Já si toho nevšiml. Lidé vytvářejí firmy, ty rostou a spojují se, a velké firmy buď růst zastavují, nebo se zase rozpadají. Tedy za předpokladu, že do věci moc nehrabe stát, který by tržním procesům bránil. Bránit jim může třeba tak, že dotuje velké firmy před krachem, aby nezanikla pracovní místa. Bohužel to vede k přežívání nefunkčních firem, a selhání čisticí funkce trhu. Zásahy do trhu prostě často končí špatně.

    Co chcete dokazovat? Že člověk či komise nemůže mít tolik informací, jako souhrn účastníků trhu? Nebo že plánovací komise nemají motivaci a zpětnou vazbu? To jsou zcela zjevné věci. A že zásahy státu škodí trhu, to lze demonstrovat na mnoha příkadech. Jedním za všechny jsou současné ekonomické problémy. Ty způsobil stát tím, že banky regulací donutil dávat hypotéky lidem, kteří si je nemohli dovolit.

    1. Zbavení se špatného pocitu je negativní motivace. Pozitivní motivací je dosažení dobrého pocitu.
    2. To myslím zcela vážně. V čem konkrétně se populace nechová podle "mých pouček", a co to případně má společného s mm tvrzením?

    Nebavil jsem se o právní stránce věci. Zákony je možné přijmout v jakémkoliv znění, ale nijak to neimplikuje, že cokoliv je proto správné. Obecně jsem ochoten označit za nesprávné s jistými výjimkami cokoliv, co odporuje volnosti a dobrovolnosti.

    Ano, o státu a dobytku mám bohužel pravdu. Je zcela nedůležité, zda je to pro dobytek výhodné. Stát má být služba pro lidi, ne otrokář nebo chovatel dobytka. Bohužel evropská tradice vychází z otrokářství/nevolnictví, a i když za poslendích pár set let došlo k jistému uvolnění poměrů, jsme pořád tím chovným dobytkem.

    Monopoly jsou podle vás špatné, ale na druhé straně obhajujete stát. Stát má monopol v dlouhé řadě oblastí. Do nedávna i na pojištění, telekomunikace, výrobu a prodej elektrické energie atd. Dnes na emisi peněz, vedení evidencí, výběr daní. Zkuste stát říct, že nezaplatíte daň, protože nejste spokojený se službou, a že si lepší službu koupíte jinde. Peníze vám seberou násilím, a vy půjdete do vězení. Stát je tím vaším supermonopolem. Podle vás toho má ten supermonopol dělat co nejvíce, protože to bude dělat skvěle. Podle mě dělá stát vše z definice neefektivně, a proto má dělat jen to, co nemůže dělat nikdo jiný.