Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Mnichov rozhodl, končí s Linuxem od Miroslav Šilhavý - To je úplně jedno, jestli je to zásluhou...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 11. 2017 12:35

    Miroslav Šilhavý

    To je úplně jedno, jestli je to zásluhou Microsoftu, nebo výrobců. Jestli MS poskytl výrobcům tak zajímavou platformu pro jejich realizaci, je to zásluha Microsoftu, jejich šikovnosti, kvality, chcete-li. Stejně tak podpora softwaru. Prostě výrobci linuxu nevěří, není pro ně dostatečně atraktivní platformou, aby investovali do vývoje. Podobně je na tom Apple, i pro Maca je výběr softwaru menší (ale hodně lidí by zase řeklo, že je kvalitnější).

    To mě přivádí k úvaze nad významem slova kvalita (česky jakost). V myslích lidí se pojem "kvalita" proplétá s adjektivem "kvalitní" - tedy nesoucí VYSOKOU kvalitu. Ovšem kvalita, jakost, není nijak vyjádřitelná. Vyjádřitelné jsou kvantifikovatelné vlastnosti, kvalitativní nikoliv.

    Pokud někdo řekne "kvalitnější kernel", pro jednoho to může znamenat čistší kód, pro druhého lepší řízení jakosti při výrobě a testování, pro někoho lepší scheduler, pro dalšího podporu modulů nebo dobré API, pro jiného zase podporu virtualizačních technologií, pro dalšího způsob řešení bezpečnosti.

    Moc bych se nesnažil hledat, co přesně je na windows nebo linuxu "kvalitní" / "nekvalitní". Měřítkem může být právě ona atraktivita pro určité cílové skupiny. Linux má jasné místo v některých odvětvích, je součástí kdejakého spotřebního výrobku, na serverech má velké slovo. Pro výrobce hardwaru (+ ovladačů), ani softwaru už tak moc atraktivní není, maximálně v úzce ohraničených oblastech.