Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Mnichov se chce vrátit k Linuxu od Adam Kalisz - Spíš bych si dovolil tvrdit, že správa Windows...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 5. 2020 21:57

    Adam Kalisz

    Spíš bych si dovolil tvrdit, že správa Windows je sice jiná, ale pomocí GPO v doméně dost mocná. Zbytek se dá asi doklepat pomocí DSC a PowerShellu atd. moc se tím nezabývám. Windows jsou vzhledem k počtu instalací a druhů konfigurací poměrně robustní platforma, ideální to není, ale lhali bychom, kdybychom tvrdili, že Linux na desktopu je odladěnější a super stabilní.
    Linux out of the box je možná o něco lépe spravovatelný pomocí skriptů apod. ale hned jak budete mít víc počítačů, tak budete řešit nějaké agenty na správu nastavení v pull módu. Na hodně věcí si nakonec asi koupíte nějaké GUI, kde už výrobce něco přednastavil. V ten moment jste zhruba tak na úrovni GPO out of the box.

    Windows i Linux jde spravovat ve velkém, já s tím opravdu detailní zkušenosti nemám ani s jedním a nemůžu říct, že bych znal někoho, kdo je na správu pracovních stanic na jakémkoliv OS opravdu expert.

    Linux je rozhodně ohebnější, obecně asi jednodušeji nebo hlouběji debugovatelnější a v některých situacích bude mít asi lepší výkon. Na druhou stranu je spousta softwaru, který běží jen na Windows a portovat to na Linux se nevyplatí. Některý ten software používat musíte, pokud chcete komunikovat např. s nějakým úřadem, kontrolní institucí nebo zákazníkem.
    Někteří lidé jsou spokojenější, když jim řeknu, že GNU/ Linux a další věci můžou chápat jako jeden hodně ohebný framework nebo knihovnou se standardní implementací, kde se počítá, že si to každý více či méně přiohne. Ve Windows (ale třeba i macOS nebo Androidu) se čeká, že víc věcí bude fungovat jako hotový produkt.