Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Mozilla chce opustit IRC jako oficiální komunikační kanál a vypnout vlastní infrastrukturu od Jiří Eischmann - No, Matrix rozhodně není ve všech směrech nadřazená...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 4. 2019 9:47

    Jiří Eischmann

    No, Matrix rozhodně není ve všech směrech nadřazená náhrada. Snažili se na to přejít v GNOME, sledoval jsem ten proces a bylo to dost bolestné. Několik problémů, které Matrix má:
    * i když je to otevřený protokol, existuje víceméně jen jeden klient - Riot, který je navíc jen webový. Pak je tu ještě Fractal, ale je pořád dost nepoužitelný.
    * provozovat IRC/XMPP server je triviální záležitost v porovnání se serverem Matrixu. Ať už z pohledu údržby, tak z pohledu systémových prostředků.
    * má výkonnostní problémy, zprávy se zpožďují apod.
    * vývoj táhne startup o pár lidech, který neustále bojuje o život. Klidně se může stát, že za rok tady už nebudou, a pak skončí i vývoj Matrixu. To se u IRC nestane, to už je tu 30 let.

    GNOME Matrix víceméně vzdalo a asi to vypadá, že se z IRC hned tak nehnou. Hodně lidí má rádo "just works" služby jako Telegram, ale u nich má zase řada problémy s uzavřeností (u Telegramu serverové části). Najít náhradu pro open-source projekty za IRC opravdu není tak jednoduché. Mozilla to má jednodušší, protože tu zajímá otevřenost, jenom když se jedná o web, jinak jedou na Macích, používají Slack apod. Pro ně nebude takových problém přejít třeba na Discord jako pro open-source projekt, jako je GNOME.