Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Mozilla chce zapnout DoH všem, vyzývá k připomínkování od Miroslav Šilhavý - V praxi samozřejmě infrastruktura pro DoH není rozvinutá...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 11. 2020 17:45

    Miroslav Šilhavý

    V praxi samozřejmě infrastruktura pro DoH není rozvinutá proto, protože to málokdo používá. Ono je potřeba také počítat s reálným světem, že se do kýženého stavu nedostanete mávnutím kouzelného proutku, ale je potřeba dělat postupní krok, které na sebe navzájem navazují. Dneska už DoH podporují otevřené resolvery CZ.NICu, podporuje to Knot DNS Resolver – to dříve nebylo a nebylo by to ani dnes, kdyby to prohlížeče neimplementovaly.

    V praxi je jakákoliv technologie málo rozvinutá jen kvůli tomu, že nemá reálný přínos. Tedy, že náklady převyšují přínosy. Podobné je to s IPv6, kterou by sice všichni chtěli, ale v praxi přináší problémy, které přínos ničí.

    Je správně, že prohlížeč přináší možnost. Bez toho by ta technologie neměla ani šanci. Pak už je jen na uživatelích (nebo spíš na správcích), jestli usoudí, že to v jejich prostředí bude přínosem, nebo jen komplikací.

    Vynucením absolutně zamáznete právě ten nutný feedback, jestli to někoho zajímá. Dost možná by se stalo, že DoH budou správci považovat za kravinu a budou se věnovat jinému směru. Pak zvítězí ta nejlepší technologie, nikoliv ta naordinovaná.

    My dva se lišíme především v tom, že já zastávám na tyto otázky názor, že vývoj má být přirozený. Technologie mají být k dispozici a ne vynucené. Tento princip u mě převažuje i nad tím, že si osobně myslím, že je technologie dobrá. Každý diktát začíná tím, že na začátku někdo páchá dobro silou. Postupně se to dobro vytratí a zůstane jen ta síla.

    A jestli chcete znát můj názor: Mozilla poslouží, stejně jako v případě šifrujeme-každou-sračku, za toho užitečného blbce, který na tom nevydělá, ale pomůže to prosadit. Vydělá na tom nějaký jiný velký hráč, který nemá co ztratit, když data začne využívat. Případně si Mozilla naštve část i toho zbytku svých příznivců.