Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Mozilla chce zapnout DoH všem, vyzývá k připomínkování od Filip Jirsák - To je jiný příklad. V čem? Pro auta potřebujete...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 11. 2020 21:54

    Filip Jirsák

    To je jiný příklad.
    V čem? Pro auta potřebujete silnice, silnice bez aut nedávají smysl (neberme teď v úvahu koňské povozy apod.). Stejně jako u DoH – klient nebude fungovat bez serveru, a server nedává smysl bez klienta.

    Není to životaschopné.
    To právě není pravda. Právě že to není životaschopné, když je toho jenom půlka. Potřebujete elektromobily a zároveň nabíjecí infrastrukturu. Elektromobil bez nabíjecí infrastruktury je k ničemu, hybridní elektromobil bez infrastruktury bude jezdit na benzín. Infrastruktura bez elektromobilů je k ničemu, nikdo to nebude používat a nezaplatí se investice.

    Vývoj má být přirozený, mají vznikat možnosti a trh se jich chopí ve správnou dobu.
    Zrovna u té elektromobility je to s tou přirozeností všelijaké. Když se to za současného stavu nechá jen na trhu, bude to trvat strašně dlouho. Jenže ani současný stav není přirozený ve vašem smyslu slova – automobilový provoz se spalovacími motory generuje spoustu externalit, spoustu věcí na tom dotuje stát.

    Tak to rozhodně je férová soutěž.
    Výrazně zvýhodnit jedno řešení není férová soutěž.

    Nová technologie musí být tak výrazně přínosná, aby se každému vyplatilo na ni přejít.
    Ano. Přínosy nové technologie mají být větší než náklady zavedení.

    Je nesmysl vynakládat spousty peněz (např. spojených s řešením nových problémů), pokud je přínos vnímán jako malý.
    Je nesmysl porovnávat to nic neříkající slovy „velký“ a „malý“. Nesmysl by byl, pokud by náklady na změnu byly větší než celkový přínos. Což ale nezjistíte tak, že změnu zatížíte nepřirozenými náklady – tím, že uživateli podstrčíte jako výchozí starou variantu.

    Chápu, že jste si usmyslel, že je to pro lidstvo lepší technologie, ale nechť se každý rozhodne sám.
    To vy jste si usmyslel, která technologie je lepší. Já chci rozhodnutí nechat na uživatelích, to vy jim podstrkujete správné řešení.

    Vadí mi to, že kolem sebe vidím spoustu lidí (zákazníků), kteří v tom nevidí přínos, ale jen výdaje.
    Je rozdíl v tom, jaký je skutečný přínos, a v tom, co někdo vidí. Zrovna to nešifrování má výrazné externality. Udá se, že vy s externalitami v té své koncepci „přirozeného vývoje“ vůbec nepočítáte. Já nepovažuju za „přirozené“ hodit svoje náklady na někoho jiného.

    Ne, ne a ne. Pokud v nějaké síti funguje jen HTTP a HTTPS, má to nějakou příčinu. Nechme stranou, že příčinou je často dementní postoj někoho v cestě. Ať už je ta příčina "dementní", nebo racionální, je to vždy výsledek nějaké činnosti - např. filtrování, omezování. Opět nechme stranou, jestli na to má někdo právo či morální právo - tato otázka leží mezi poskytovatelem / správcem a uživatelem, ne v naší sféře. Pokud tedy dojdeme k tomu, že takový stav vznikl záměrně, pak je o to méně ospravedlnitelné vnucovat stav jiný z pozice třetího.
    Jak ne a ne a ne? Popsal jste aktuální stav, ten popisuj je dokonale v souladu s tím, co jsem já napsal. Jenže já jsem to popsal ještě dál. Ten současný stav tedy znamená, že se přirozeně preferuje DoH před DoT. No, a to máme ten aktuální stav, který se vám tolik nelíbí. Chápu, že jste si usmyslel, že je pro lidstvo lepší technologie – ale ať si to každý rozhodne sám. Chcete přece přirozený vývoj.