Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Mozilla představila nový SSL Configuration Generator od Miroslav Šilhavý - Ono není ani moc potřeba lidi opravovat, to...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 7. 2019 8:26

    Miroslav Šilhavý

    Ono není ani moc potřeba lidi opravovat, to je v jazyce naprosto normální jev, že významy se přenášejí. Lezeme na web, přiotom už často otevíráme aplikace, které s webem mají společného jen to, že používají stejné protokoly, jako celosvětový (informační) web. Otevíráme je v prohlížeči, přestože už dekády neslouží jen k prohlížení ale úplné interakci uživatele se službou. V autě nám pomáhá ABS, přestože dnešní systémy se jmenují úplně jinak a funkci ABS značně překonávají. V elektře kupujeme místo televizoru celou televizi.

    SSL a TLS má navíc ještě jednu významovou komplikaci. TLS se považuje za vývojového nástupce SSL, někdy jako preferovanou podmnožinu variant. To je patrné např. i z pojmenování direktiv - v Apache je to např. SSLProtocol. Můžete namítnout, že tato direktiva vznikla v době, kdy ještě TLS nebylo zavedeno. Ale co nginx a jeho direktivy, např. ssl_protocol? Ten už vznikal v době, kdy SSL bylo jednoznačně obsoletní.

    Jak by se správně tedy tyto direktivy nazývat? TLS_SSL_Protocol, aby to bylo ("genderově") neutrální.

    Kromě přísně technických dokumentů, kde je nutné opravdu odlišit SSL od TLS bych na rozlišení pojmů moc nebazíroval. A v těch přísně technických dokumentech se to na první pohled odlišuje přidáním verze - např. SSLv3, TLS1.2 apod. Čtenář nebo během hovoru by měl tedy každý umět rozlišit, že SSL a TLS jsou někdy synonyma a jindy zase strikně odlišené protokoly.