Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Mozilla přestane vyvíjet a prodávat Firefox OS od Karel - Ne, není jich minimum. Akorát že čím dál...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 12. 2015 10:32

    Karel (neregistrovaný)

    Ne, není jich minimum. Akorát že čím dál více lidí a firem chápe svět jedině globálně. Pokud firma získá procento trhu a generuje zisk v milionech dolarů, tak je to bráno jako katastrofický neúspěch. Jak nemáte třetinu trhu a obrat v desítkách miliard dolarů, tak to nikoho nezajímá. Firmy už dnes neumí fungovat lokálně nebo v malém. Dříve se majitelé snažili být v zisku. Uřídit firmu, uživit zaměstnance, něco vydělat a když to půjde, tak expandovat. Jenže moderní korporace se vše snaží dělat globálně a jdou po tržním podílu. Zisk nikoho nezajímá, jediné co chtějí je tržní podíl a růst. Korporace pak zcela běžně zastavují fungující produkty, které generují zisk. A není za ně náhrada, zbydou jen plačící zákazníci. Je jich dost na to, aby se produkt uživil a vydělával peníze. Ale korporace něco, co vydělává miliony, nezajímá. Ostatně koukněte se na startupy - vznikne malá firma, dodá produkt, získá zákazníky, vydělává. Přijde korporace a firmu za pár desítek (stovek) milionů koupí. Produkt dodá na globální trh a po pár měsících (letech) ho zařízne s tím, že o to není zájem, protože obrat nepřesáhl miliardu dolarů.

    Řadě oborů se to naštěstí vyhýbá, takže kupříkladu i dnes si můžete koupit jízdní kolo a to hned od několika různých dodavatelů. Bez ohledu na to, o jak marginální produkt se ve většině světa jedná.