Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Mozilla spolu s EU proti Microsoftu od Lael Ophir - MONOPOL Ekonomové z celého světa vědí, že aby šlo...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 2. 2009 20:24

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    MONOPOL
    Ekonomové z celého světa vědí, že aby šlo mluvit o monopolu, musí být splněny tři podmínky. 1) Musí existovat jediný dodavatel/prodejce (ale máme jich řadu). 2) Nesměl by existovat substitut, tedy možnost produkt nahradit jiným produktem. 3) Musely by existovat nepřekonatelné překážky pro vstup na trh. To se určitě neděje, SW si můžete napsat doma. Tolik k monopolu. MS má nejvýše dominantní postavení na trhu, a to ještě velmi úzkém trhu (desktopový OS).

    TRESTNÝ ČIN
    Zneužití dominantního postavení na trhu NENÍ trestný čin. Minimálně ve většině evropské legislativy (včetně té české) se právnická osoba nemůže vůbec dopustit trestného činu. Antimonopolní zákony pak zřejmě vůbec nikde nejsou součástí trestního práva. Dále fakt, že má společnost dominantní postavení na trhu, není ničím závadný. Není to drzost, není to prohřešek proti zákonu.

    DEMOKRACIE A MONOPOL
    Proč by v demokratické společnosti nemohla jedna firma být tak úspěšná, že zabere většinu nějakého trhu? A když jsme u monopolů, všiml jste si, že v demokratické společnosti JE řada monopolů? Například Český Telekom měl monopol garantovaný zákonem, a stejně tak Česká pojišťovna. Dodnes u nás má monopol Česká pošta. V Evropě najdete zákonem garantovaných monopolů ještě pořád velkou spoustu. Historicky to byly právě USA, kde se začalo s privatizací. Do jejího začátku byly všechny věci typu elektřina, voda, plyn, telefony, letecké společnosti atd. státem garantovanými monopoly. Nikdo NESMĚL začít v takovém oboru podnikat, a v řadě oblastí dosud nesmí.

    LICENCE SW
    Myslíte, že napsat Windows stálo 50 centů? Kdepak, stálo to pěkných pár miliard dolarů. Licenční princip umožní, abyste si s ostatními koupil právo ten SW používat, a tím výrobci zaplatil náklady. Kdybyste si spotřebitelé měli SW kupovat za plnou "výrobní" cenu, tak by výkřikem SW průmyslu byla aplikace typu MS Paint, na kterou by měly jen velmi bohaté firmy.

    SHRNUTÍ
    Jak vidíte, tak máte ve spoustě konceptů velký guláš. Monopol není tam, kde ho vidíte, a naopak je na řadě míst, kde ho nevidíte. Je zvláštní, že podle vás "nemůžeme tolerovat", že je nějaká firma úspěšná na volném trhu, ale nevadí vám, že jiné firmy mají monopol daný zákonem. Jak je vaše přesvědčení silné (soudě podle vykřičníků), tak je absurdní.