Hlavní navigace

Názor ke zprávičce MS pokračuje ve zveřejňování dokumentace od Lael Ophir - 1) Který zákon? Mluvíte-li o právu, je třeba...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 4. 2008 3:26

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    1) Který zákon? Mluvíte-li o právu, je třeba se vyjadřovat přesněji. Vražda a loupež (nebo máte na mysli podvod, či krádež?) jsou trestné činy. Přečiny firem zpravidla nejsou věcí trestního práva.

    2) Vy jste jeden člověk, a z hlediska MS jeden zákazník ze stovek milionů. Váš hlas je proto slabý. Mimochodem neexistuje žádná povinnost se řídit ISO standardy. Ad absurdum bychom v takovém případě dnes neměli DVD, protože by porušovalo ISO standardy pro VHS pásky.

    3) Monopol a dominantní postavení nejsou jedno a totéž. MS samozřejmě má svá API. Když si budete psát účetnictví, možná si také nepíšete knihovnu pro manipulaci s toolbary, nebo knihovnu pro přístup k databázi. A možná potom tyhle komponenty budete používat i v dalších projektech. Je to nějak špatné? Další věcí je fakt, že platforma je majetkem Microsoftu. MS dovoluje partnerům, aby používali jeho platformu. Kdyby se MS rozhodl vybírat poplatek za možnost psát pro Windows aplikace, dovolil instalovat jen digitálně podepsané aplikace, a trval na odevedení 30% z tržeb za aplikace, bylo by to čistě jeho právo (tohle třeba dělá Apple s iPhone SDK; kupodivu nikdo nekřičí). Poplatky za možnost napsat aplikaci pro platformu vybírá i Troltech, výrobce Qt. MS byl tím, kdo začal výrobce SW podporovat, místo toho, aby vybíral absurdně vysoké částky za dokumentaci, školení, a možnost aplikace vůbec psát. Bohužel partneři dostali příliš volnosti, a teď si myslí, že platforma Windows je jejich majetek.