Hlavní navigace

Názor ke zprávičce MS pokračuje ve zveřejňování dokumentace od Lael Ophir - 1) Takový paragraf asi opravdu nenajdete :). Navíc...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 4. 2008 10:18

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    1) Takový paragraf asi opravdu nenajdete :). Navíc mi není jasné, jak byste chtěl poškozovat protivníka v hospodářské soutěži jinak, než v soutěži na trhu. Samozřejmě mu můžete také zlámat ruce, ale to asi nemáte na mysli.

    2) Jak je třeba opakovaně připomínat, formát ODF byl od začátku koncipován jako standardizace interního formátu OpenOffice. Když jsme u OOXML, zajímalo by mě, proč by MS vyvíjel XML-based formát pro vnitřní potřebu, když má velmi dobře fungující binární formát. Přitom binární formáty jsou úspornější, a jejich zpracování rychlejší. No a nakonec, ODF a OOXML nedělají totéž. ODF má velkou řadu tagů popsanou jako "application specific", tedy "nikdo vyjma autora aplikace neví, co to dělá". Jednou takovou věcí jsou třeba vzorce v tabulkovém kalkulátoru Calc. K čemu je vám formát dokumentu, který nepopisuje ani vzorce tabulkového kalkulátoru? Navíc když ten formát neumožňuje beze ztrát převést dokumenty MS Office, kterých je svět plný.

    3) Co jsem tím myslel? MS bylo vyčítáno, že neuvolnil některá API. Ve skutečnosti ale šlo typicky o podobný případ, jako v případě naší hypotetické knihovny pro manipulaci s toolbary.
    Těší mě, že uznáte, že platforma je majetkem svého vlastníka (bohužel mnoho lidí tohle nectí). Pokud máte dominantní postavení (neplést s monopolem), nesmíte například podmiňovat prodej jedné věci prodejem jiné nesouvisející něci (Visual Studio jen k pračce Samsung), náhle ukončit výrobu či náhle výrazně zvýšit ceny. A i tato omezení jsou nežádoucím zásahem do práv výrobce, a dlouhodobě taková omezení nejsou nutná.
    iPhone SDK je odrazující, to ano. Na druhé straně musíme vidět, že jde o právo Apple. Já k tomu jako zákazník pouze řeknu, že nechci iPhone. Nebudu ale tvrdit, že Apple musí něco změnit.
    Trolltech dává Qt zdarma, pokud aplikaci uvolníte jako open source. Pokud chcete aplikaci prodávat (což se s otevřeným kódem v podstatě vylučuje), zaplatíte v přepočtu desítky tisíc Kč. Když Nokia koupila Trolltech, z webu bohužel zmizely konkrétní částky, a je tam psáno jen "pokud máte zájem, pošlete nám email".
    http://trolltech.com/products/qt/licenses/pricing
    Kdo byl tím, kdo začal podporovat software pomoci dokumentace a nulovych poplatku za aplikaci? Mě přijde, že podpora vývojářů od MS byla průlomová pro celou oblast SW průmyslu.