Hlavní navigace

Názor ke zprávičce MS Windows Home Server poškozuje soubory od Pavel Stěhule - Citovat z příruček umíte. Zajímalo by mne, jestli...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 1. 2008 16:09

    Pavel Stěhule
    Citovat z příruček umíte. Zajímalo by mne, jestli jste sám někdy něco napsal, administroval a používal. Podle posledního příspěvku a posledního na který budu ve spojitosti s Vaší identitou reagovat si to nemyslím a opět mne to usvědčuje v názoru, že jste pouhý blb, který umí pouze papouškovat a o sw inženýrství, a o samotném vývoji ví pouze tolik, kolik se mu naservíruje v propagačním letácích určitých firem.

    VBScript byl a bude pomalý a očesaný jazyk s velice špatnou chybovou diagnostikou. Tak jej Microsoft navrhl, aby náhodou nekonkuroval plnému Visual Basicu. Kromě jiného např. neumí používat klasické knihovny, ale pouze COM knihovny a to ještě specificky rozšířené pro VBScript. Těchto COM knihoven po čase vzniklo několik desítek (mluvím o těch významných), bohužel bez jakékoliv koncepce. Tudíž např. odeslání mailu bylo možné udělat v knihovnách A, B, C. V knihovnách A a B bylo možné uložit přílohu, v knihovně C naopak správně nastavit diakritiku odesílaného mailu atd. Tyto problémy se ve světě Unixu paradoxně vůbec nevyskytovaly, neb při vzniku se mu do vínku dostalo jak silného jádra, tak několik dalších pozoruhodných konceptů (silný shell, možnost skriptování aplikací), které Microsoft v devadesátých letech zavrhl jako přežitek, aby se k nim po patnácti letech vývoje vrátil. Ano Jádro NT je relativně moderní a kvalitní a koncepční. Což se ovšem nedá říci o zbytku systému (Zrovna shell byl nejkřiklavějším příkladem. Porovnejte bash a bat skripty). Ten vznikal nekoncepčně až do vzniku .NETu. Sláva Bohu, že konečně je k dispozici slušné skriptovací prostředí jako je PowerShell. Jak dlouho to trvalo a proč to trvalo tak dlouho firmě, která netrpí nedostatkem zdrojů a ani lidí? Jelikož je shell NT, aplikace, způsob konfigurace a správy navržen tak jak navržen je, tak skriptovací prostředí musí být neskutečně silné, protože nikdo nepředpokládal, že by kdy někdo skriptoval NT systém. NT se měly administrovat pouze v GUI, nevzpomínáte si? Dokonce se ani nepočítalo se vzdálenou správou. I tu si Microsoft musel koupit a licencovat. Nebyli schopni vlastní implementace. Taková blbost by nikoho v Unixu nenapadla. Částečně i proto, že o dvě dekády dříve, když Unixy vznikaly skutečně nebylo zdrojů nazbyt a muselo se šetřit. Díky tomu lze skriptovat podstatně jednodušeji a efektivněji než v NT a pouhé parsování bohatě stačí (přestože se jedná o koncept tak prastarý).