Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Microsoft: Windows místo Linuxu jako platforma pro OSS od Lael Ophir - Komunikace všech se všemi je možná díky celé...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 5. 2008 15:32

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    Komunikace všech se všemi je možná díky celé řadě věcí. Mimo jiné TCP/IP, HTML, XML, web services, SOAP, ODBC, COM atd. Nemá smysl se tvářit, že komunikace všech se všemi je nějaká novinka.

    Zvláštní je, že když MS s open source bojuje, je to špatně. Když ho podporuje, je to také špatně. Cokoliv udělá, je špatně. Je problém opravdu na straně MS? Obávám se, že jde primárně o věc interpretace. Jinak vstřícnost vůči konkurenci je věc, kterou firmy dělají, jen pokud tím něco získají. Je to ekonomicky racionální - pekař, výrobce aut, nebo dodavatel SW se chová stejně.

    Pokud jsem si všiml, tak MS má velikou komunitu vývojářů. Prakticky všechen komerční software je psán pro Windows, nebo běží na Windows. To je taková komunita vývojářů, o jaké se ostatním platformám ani nezdá. A samozřejmě je tu i hromada freeware, open source apod. Řada open source aplikací (včetně Apache, PHP, Tomcat, MySQL, PostgreSQL, KDE a dalších) běží na Windows už dnes. A nevšiml jsem si, že by někdo nápady autorů patentoval :)

    Ohledně práce vývojářů open source na vývoji programů MS si nemyslím, že tohle by bylo cílem MS (ani to nebylo nikde zmíněno). Jde o firmu, která ma hromadu dobrých vývojářů, funkční marketing, a dobré technologické zázemí. Pomoc s vývojem produktu potřebuje třeba technicky neschopný Apple, nebo kriticky oslabený Sun Microsystems (aby ne, když nemá problém vyhodit v přepočtu desítky miliard Kč za MySQL, a miliardy za OpenOffice, oboje bez perspektivy návratnosti).