Hlavní navigace

Názor ke zprávičce MS Windows nejužívanějším českým desktopovým systémem od brk - Je mi jasné, že i linuxové distribuce se...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 3. 2006 11:58

    brk (neregistrovaný)
    Je mi jasné, že i linuxové distribuce se vyvíjí. Jsem spokojený uživatel Gentoo a systém mám takový, jaký chci mít. Hovořím teď o známých, kteří s Linuxem začínali v „dřevních dobách“ a nejednou i oni mají na svých domácích počítačích Windows. Jím už je jedno, jestli distribuce je v takovém stavu, že toho polovinu naklikají v nějaké obdobě ovládacího panelu, nebo jestli sáhnou po Vim a zamíří si to do /etc. Linux jako takový jim problémy nečiní.

    Problém je v detailech, které se jen těžko mění. Třeba takový OpenOffice.org. Nástroj, jehož schopnosti už dávno přerostly potřeby běžného uživatele. Zkuste si v tom ale otevřít nějaký rozsáhlý dokument s velmi složitým formátováním napsaný ve Wordu. OpenOffice.org ho sice docela slušně načte, ale občas to bude někde pokulhávat. Po upravení a exportování zpátky do .doc se v dokumentu projeví další chyby a jestli se jedná o dokument o několika desítkách stranách, je jeho poopravování po každém zásahu v jiném editoru, než ve Wordu, velmi problematické.
    OpenOffice.org je ale jen jeden příklad z mnoha. Dotyčný může potřebovat např. VisualStudio, či další, oborově specifické věci. Ono je to o potřebách a přívětivost dnešního linuxového desktopu neznamená, že je to systém pro každého. Tohle je totiž teprve začátek.