Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Multiprocesový Firefox se opět vyvíjí od Nebojsa - Myslím, že máte všichni zbytené obavy. Na IE9/10, částečně...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 6. 2013 13:57

    Nebojsa (neregistrovaný)

    Myslím, že máte všichni zbytené obavy.

    Na IE9/10, částečně i IE8, to takhle funguje a naprosto spolehlivě. Dokonce si prohlížeč bere celkově méně paměti.

    Myslím, že to vyřeší i problém Firefoxu s obsazováním paměti a zpomalováním (na které si někdo stěžuje, ale teď nevím zda na Windows, či Linuxu).
    U IE na Windows není problém otevřít stovky záložek a restartovat počítač třeba až po týdnu používání. Občas to tak dělám, když něco studuji a tehdy běžné každodenní browsdání provádím v odlišných samostatných oknech IE. Když nastane problém, mohu je ukončit (nebo doplňky) aniž bych přišel o stará otevřená okna (při aktivaci NOFrameMerging). I bez tohoto přepínače (s výchozím nastavením) je stabilita dobrá, problémy byly jen v ranných fázích IE8/9.

    Ještě k té paměti.
    Například teď mám otevřené jedno okno IE s desti záložkami stránek Rootu. Tomu odpovídá celkem 8 procesů IE o velikostech 50.5, 41.3, 72.1, 43.0, 45.4, 45.3, 43.7, 32.2 MB. Což se možná zdá hodně, ale když otevřu další záložky (klidně i několik set záložek, i v vněkolika oknech) tak uvidíte, že velikost obsazené paměti ani počet procesů neporostou lineárně, ale jen nepatrně vzroste.
    Kromě toho má IE (IE8/9, zda i IE10 nevím) jakési smart chování ohledně vytváření procesů pro jednotlivé stránky a pro jednotlivé záložky, také existují přepínače FRAMEMERGING/NOF­RAMEMERGING. Pokud někoho zajímá jak to zhruba je (Frame Process Merging,More tab processes, Virtual tabs), zde je detailnější popis http://blogs.msdn.com/b/ie/archive/2008/07/28/ie8-and-reliability.aspx

    Myslím, že Firefox na tom bude podobně. A ikdyž zřejmě vývojáři použijí jinou logiku, nebo například jiný algoritmus pro optimalizaci procesů, může to pro uživatele znamenat jen vylepšení.