Hlavní navigace

Názor ke zprávičce MySQL: vše podstatné o databázi ve čtyřech kurzech (školení) od Pavel Stěhule - MySQL určitě neumírá. Nové verze MySQL a MariaDB...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 11. 2018 19:24

    Pavel Stěhule

    MySQL určitě neumírá. Nové verze MySQL a MariaDB mají hromadu zajímavých fíčur. A určitě se také používá na intenzivně zatížené a velké projekty. Tyhle databáze mají jinou cílovku než Postgres - intenzivní OLTP - velké množství krátkých jednoduchých dotazů, a prakticky žádný OLAP. Oproti tomu Postgres umožňuje mix OLTP/OLAP (ale rozhodně Postgres není OLAP databází).

    Co je jiné - a říkám to jako Postgresista - je filozofie. Postgres je databáze pro uživatele, kteří chtějí pracovat s SQL databází. MySQL je databáze pro uživatele, kteří chtějí storage. Samozřejmě, že je to určité zjednodušení a nadsázka, ale něco pravdy na tom je.

    Když pominu základní provoz databází v defaultu, tak pokročilejší konfigurace MySQL je o dost komplikovanější než Postgresu (ale možná to je subjektivní), vzhledem k tomu, že neběží na svém engine, ale na externím InnoDB. Popravdě řečeno, nejsem si jistý, jestli je tu (v ČR) někdo, kdo MySQL umí na expertní úrovni (jako třeba lidi z Percony). Pokud tady je, tak rozhodně moc nepublikuje - nevzpomínám si, že bych četl články pro pokročilé v češtině. Také je to dané tím, že v Praze jsou čtyři aktivní vývojáři Postgresu, a z toho má jeden práva commitera (což je absolutní top level). Na MariaDB a MySQL se asi nikdo z ČR nepodílí.