Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Na Windows 10 běží další distribuce: openSUSE od Lael Ophir - OpenSUSE není součástí Windows. Windows pouze implementují linuxové...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 1. 2017 11:38

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    OpenSUSE není součástí Windows. Windows pouze implementují linuxové syscally, a používají se nativní binárky OpenSUSE. V případě driveru FS je to daleko problematičtější, protože ten musí linkovat kernel OS. Je to podobný příběh jako u driverů pro Linux, kde podle řady kernelových vývojářů neexistuje žádný workaround, a kernelový driver prostě musí být vždy uvolněn pod GPL. Když někdo portuje ext4 na Windows, je to jeho risk, a upřímně si na něm asi nikdo nic nevezme. MS nejspíš hodnotí rizika trochu jinak.

    Ale i kdyby se podařilo vyřešit licenční problémy, je tu řada dalších problémů.

    Jedním z nich je kvalita těch FS. Ty FS mají řadu problémů samy o sobě. Vzpomínám třeba na případ před pár lety, kdy thread A vytvářel soubor, a thread B pak pomocí handlu ten soubor používal (dělal to nějaký mail daemon). U jednoho z FS to vedlo k chybě ENOENT, a jediným řešením bylo přepsat aplikaci. Nemluvě o tom že třeba Btrfs pořád není stabilní; má jen stabilní on-disk format.

    S tím souvisí kompatibilita mezi různými verzemi těch FS a jejich development cycle. Mountovat FS, který je psaný posledním buildem kódu, pomocí řekněme rok staré verze kódu, je potenciální problém. Pro MS by to znamenalo nutnost podporovat ty FS tak že bude aktualizovat driver FS v závislosti na změnách které udělají jeho autoři. Není to 1:1 kopie, protože je potřeba linuxový FS portovat jako IFS pro Windows.

    Pak je tu mapování permissions (ACL vs. bity, mapování users a groups), výkon atd.

    Všechno se to sice dá vyřešit, ale otázka je kolik by to stálo a jestli to má smysl. Pokud očekáváte lepší výsledek než při RW mountu NTFS z Linuxu, kde se jen modlíte abyste ten FS nenaboural, tak by to rozhodně levné nebylo.