Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Nabídka Microsoftu pro vládní sektor od anonym - Vyjma popsaných aspektů je Izrael podobný třeba Itálii...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 1. 2008 10:36

    bez přezdívky
    Vyjma popsaných aspektů je Izrael podobný třeba Itálii nebo jižnímu Řecku. Možná trochu civilizovanější. Pocit tam mám celkem dobrý.

    Jaké cizí území máte na mysli? Jde o území dobyté ve válečném konfliktu. Jak jsem někde výše psal, ve válce legálně lze dobýt území. Lze ho pak i anektovat (což Izrael neudělal, a tento fakt je právně na hraně). Problém je v tom, že palestinská území ani není komu předat, protože tam žádný stát neexistuje. Správu tohoto území dnes provádí stát Izrael (před jeho vznikem to byly Jordánsko a Egypt). Přechodné dohody na některých územích zaručují palestincům samosprávu v oblasti veřejné správy a případně i bepečnosti. Je nutno dodat, že na těchto územích je veřejná správa mizerná, a bezpečnostní prakticky neexistuje (držení zbraní nelegálními milicemi, teroristická hnízda v "táborech" provozovaných pod hlavičkou OSN, účast oficiálních bezpečnostních sil na teroristických útocích, všudypřítomná korupce, ekonomika v troskách, bída, závislost na humanitární pomoci). Evropská a americká finanční pomoc skončila z velké části na soukromých kontech palestinských politiků, například Arafat měl údajně majetek v hodnotě až miliardy dolarů. Mnoho darovaných peněz byla také použito na nelegální nákupy zbraní a výbušnin, a výplaty členů teroristických organizací.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Yasser_Arafat#Financial_dealings

    V případě půdy je tu vždy otázka vlatnictví. Například velk procento nedávno opuštěných osad mělo svou půdu legálně koupenou. Palestinci ve většině případů moc půdy nevlastní. Před vznikem státu Izrael půda patřila místodržitelům Osmanské říše, velkostatkárům apod. Arabové jí měli typicky pouze pronajatou, pokud k ní vůbec měli práva. Naopak židovské agentury legálně skupovaly půdu ve velkém (dlouho před vznikem Izraele vykoupily velkou část jeho původní rozhlohy).