Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Národní centrum kybernetických operací vyzývá poskytovatele k blokaci dalších webů od Filip Jirsák - Ale je to poplatné vládnoucí garnitůře. jamile se...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 2. 2022 16:41

    Filip Jirsák

    Ale je to poplatné vládnoucí garnitůře. jamile se vlády chopí okamůra, většina těhle dezifo webů ze seznamu a z blokování zmizí.
    Tohle je zásadní nepochopení demokracie. Demokracie má jedinou šanci na přežití – když zůstane zachována jako demokracie. Je potřeba napnout všechny síly k tomu, aby demokracie zůstala demokracií. Spousta lidí se místo toho v demokracii snaží obrnit proti tomu, aby až se režim zvrtne na totalitu, byla to jakási „neškodná“ totalita. Ale neuvědomují si, že tím, že se připravují na totalitu, ji ve skutečnosti sami zavádějí.

    Druhá věc je, že je naivní domnívat se, že kdyby se to tady změnilo v totalitu, budou se dodržovat současné zákony. Ne, totalitní režim by ty zákony prostě změnil nebo ignoroval. Takže je zbytečné snažit se teď formulovat zákony tak, aby nás chránily v případné totalitě. Smysl dává akorát snažit se zabránit nástupu totality.

    Přičemž v dnešní době jsou největším rizikem nástupu totality právě dezinformace mohutně podporované Ruskem.

    Podstatou svobody je možnost prezentovat jakýkoliv názor.
    Není. Navíc ty weby neprezentovaly názory, ale lži a polopravdy, které vydávaly za pravdu.

    Dezinfo weby pouze produkují informační odpad, propagandu.
    Ano. Jenže to „pouze“ je ve skutečnosti jeden z nejpodstatnějších prvků ruské válečné strategie, ne-li dokonce ten nejpodstatnější. Kdyby Ruská propaganda v západních zemích nebyla tak úspěšná, Putin by si v žádném případě nemohl dovolit nejen současnou otevřenou válku, ale ani okupaci Krymu.

    A si na to vzpoměňte až vám jiná vládnoucí garnitůra zakáže konkrétně vaše názory šířit.
    Ale to je právě to překrucování reality. Za prvé, nejde o názory, ale o lži, opakovaně prokázané. To, že se zaměňují názory a fakta, to je jedno z velkých vítězství ruské propagandy (přičemž my jsme k tomu velmi významně přispěli). A za druhé, opravdu nejde o šíření jakýchkoli informací. K tomuto kroku se sahá ve výjimečných případech, kdy je nepochybné, že šíření těch informací páchá velké zlo. Sám jste jmenoval dětské porno, schvalování terorismu, poplašné zprávy – ale válečná propaganda nepřátelského státu, který okupuje cizí území, k těm velmi nebezpečným informacím podle mého patří také. Myslím, že je ve skutečnosti podstatně nebezpečnější, než vše, co jste jmenoval vy.