Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Návrh na přejmenování blacklist a slave v linuxovém kernelu od Filip Jirsák - Michal Kubeček: Pořád je to šikmá plocha. To,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 7. 2020 10:33

    Filip Jirsák

    Michal Kubeček: Pořád je to šikmá plocha. To, že si někdo myslí, že je to pokračování nějakého trendu, na tom nic nemění. Podstatou toho, proč šikmá plocha nepatří mezi validní argumenty, je to, že operuje s budoucností, kterou v tuto chvíli neznáme. Proti vašemu argumentu, že se takhle budou přidávat další a další slova, můžu já argumentovat tím, že nebudou – a pak se můžeme dohadovat „budou“ – „nebudou“ donekonečna, protože neexistuje způsob, jak to rozhodnout.

    Že jsou ty požadavky absurdní, to je váš názor. Stejně tak přišlo některým lidem absurdní osvobodit otroky nebo volební právo žen. A stejně tak někdo jistě argumentoval tak, že ženy nejprve chtějí právo vlastnit majetek, a co když za chvíli budou chtít i volební právo? A ony ho pak opravdu chtěly a nakonec ho získaly. Ovšem není na tom nic špatného a dneska naopak většina lidí považuje za absurdní, že ženy volební právo neměly.

    Já mám velké pochopení pro argument, že je něco tradice a vždycky se to tak dělalo – ve spoustě případů má ta tradice dobrý důvod. Ale není to absolutní argument a tradice, které se hodily do světa otrokářů a otroků, se nemusí hodit do demokratické společnosti.