Hlavní navigace

Názor ke zprávičce (Ne)veřejný klíč pro ověření eObčanky byl zveřejněn od Miroslav Šilhavý - No a protože teď jsou všude ty počítače,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 11. 2018 19:59

    Miroslav Šilhavý

    No a protože teď jsou všude ty počítače, tak už je i na ní i takový malý brouček, říká se tomu čip. No, a v tom broučkovi jsou nahrané údaje o vás. Takže se s tím průkazem můžete přihlašovat na dálku a nemusíte s tou kartičkou nikam běhat. Ale přihlásit si nemůžete jen tak někam.

    Aha, takže už nejsme u toho, že by se tím ověřovala platnost občanského průkazu, ale údajů na něm - tedy ztotožnění.

    OK, takže jak byste si to představoval? Že naprogramujete aplikaci na web. Uživatel doma zasune občanku a Vám se předají osobní údaje a ČR (Ministerstvo) Vám je ještě posvětí, že jsou v pořádku? Sakra, jestli to myslíte takto, tak je vidět, že vůbec nerozumíte ochraně osobních údajů. Stát zde není od toho, aby zasahoval do soukromých vztahů a dělal "notáře" pro každé přihlášení do nějaké okrajové aplikace.

    Dále, ověření vstupu je obdobou podpisu. Podpisem stvrzujete listinu, přístupovým ověřením stvrzujete, že jste to Vy. Obě činnosti jsou právní jednání a vzniká tím závazek z právního jednání. Takže jsme zpět u el. podpisu, nikoliv u ověření pravosti dokladu, o kterém jste zde vícekrát psal.

    Zkuste prosím méně nadávat a shazovat (se), možná by stačilo lidsky a česky napsat, jak si myslíte, že by to mělo fungovat v praxi.