Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Nejlepší den Linuxového desktopu od anonym - Souhlasim, ze Linux je OS velmi prorostly spolehanim...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 4. 2006 10:13

    bez přezdívky
    Souhlasim, ze Linux je OS velmi prorostly spolehanim na pritomnost v sitovem prostredi. Nicmene musim oponovat v tom, ze technicke moznosti, ktere nabizi apt, pripadne yum, o nekolik generaci prevysuji to, co muzeme najit v OS Windows. Problem je v tom, ze a) vyrobci/distributori komercnich programu techto moznosti nevyuzivaji, b) vyrobci/distributori komercnich programu jsou casto odkojeni chaotickym systemem Windows, coz vede k bodu a). Je samozrejmosti, ze upgrade lze provest nejen ze siroke skaly internetovych spojeni, ale take z distribucniho CD. Coz by mohli vyuzit i vyrobci komercniho SW nejen k distribuci programu, ale zaroven k distribuci oprav na program.

    Priklad vhodneho komercniho nasazeni: Nektere routery/firewally, ktere pouzivaji jako OS Linux. Je mozne dostat se do nich pres ssh nebo pres web, je mozne velice jednoduse nebo primo automatizovane upgradovat jejich SW vcetne firmwaru (vyrobce vystavuje na siti debian repository, kterou lze samozrejme stahnout i na CD). Uzivatel na to nemusi ani sahnout, ale kdyz chce, ma k dispozici plnou paletu nastroju Debianu.

    Srovnejte si to s nejcastejsim typem upgrade programu na Windows - hledani na netu, stahovani, odinstalace predchoziho programu, instalace nove verze.

    I na Windows ale existuji velmi chytre napsane programy - treba automaticky update AVASTu a jeho databazi pres binarni delty je velmi usporny co se tyce prenosove kapacity a funguje stabilne. Kdyby se takhle umely chovat vsecky programy na Windows, ani nesteknu. V Linuxovych distribucich to totiz skrze system baliku (apt/rpm/cokoli jineho) vsechny programy umeji [az na ty binarni delty].