Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Nejlepší hry na Linuxu od Lael Ophir - 1) netykáme si, 2) nejsme v hospodě IV....

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 6. 2008 18:44

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    1) netykáme si, 2) nejsme v hospodě IV. cenové skupiny.

    K 3D akceleraci a instalaci her jsem se vyjadřoval o kus výše. Samozřejmě ochrany her nepotěší. Bohužel hry bez ochrany se kopírují takovým tempem, že je raději nikdo nedělá. Pro Linux seženete hry bez ochrany, ale bohužel jsou to typicky velmi slabé hry. Lepší hry pocházejí z Windows (protože tvůrce obsahu i kódu musel někdo zaplatit, což je na Linuxu veliký problém). Za běhu ve Wine buď mají stejné ochrany, nebo prostě nejdou.

    Přepnutí ze hry nebo do hry je problémem hry. Bohužel hry píší často prasata, která si nepřečetla dokumentaci DirectX. Přeblikávání při přepínání do menu hry, visící menu přes obraz hry, pády hry při přepnutí na desktop nebo zpátky z desktopu, zamrznutí ovládání po přepnutí zpět do hry apod., to je špatná vizitka autorů. Osobně se mi ještěnestalo, že by kvůli takové věci zamrzly Windows, ale holt nepoužívám Win9x. Dnes už je ale většina her psaná o kus lépe, takže snesou srovnání s konzolemi.

    V čem je Linux daleko lepší herní platforma? V tom, že nabízí jako vývojové prostředí gcc a OpenGL, oproti Visual Studiu a DirectX na Windows? V tom, že existují stovky dister Linuxu, takže podpora hry je noční můra? Nemluvě o malém rozšíření Linuxu. Zatím vidím jen nevýhody.