Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Nejoblíbenějším heslem roku 2011 je „heslo“ od mat - My nesmíme ani naznačovat ;-) Já jsem se novými...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 11. 2011 17:19

    mat (neregistrovaný)

    My nesmíme ani naznačovat ;-)

    Já jsem se novými způsoby autentizace nějak hlouběji zabýval, ale nevhodnost systému jména/hesla máte v té statistice černé na bílém. Je to sice přímočaré a jednoduché (hlavně tedy pro programátora :-)), ale ignoruje to podstatný element - člověka. A to nejen na straně uživatele, ale i implementátora. Počínaje /etc/passwd problémem a konče stále ukládáním hesel v DB web aplikací.

    Ono je snadné "hodit" to na uživatele, ale IT má pomáhat, ne házet klacky pod nohy. A i když jde obvykle bezpečnost proti uživatelské ergonomii, tak by IT nemělo zatvrdnout u desítek let starého principu bez schopnosti inovovat (s kvalitativním růstem pochopitelně).

    Nemám ambice, že to tady vyřešíme. Jen chci demonstrovat, že IT resp. jeho návrháři, programátoři, zkrátka technici velmi často ignorují uživatele (ulehčují si práci) a pak v něm mylně hledají vyníka.

    BTW takové zálohování je další podobnou oblastí, kde se odpovědnost háže na hrb uživatele. A pak to vypadá tak, že přes 90% lidí svá data nezálohuje.

    Nemusíte se mnou souhlasit, ale tak to vidím já.