Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Nejpoužívanějším heslem roku je stále 123456 od Yokotashi - Kdyz me nekdo, kdo neni banka, nebo zamestnavatel,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 12. 2018 16:35

    Yokotashi (neregistrovaný)

    Kdyz me nekdo, kdo neni banka, nebo zamestnavatel, nuti, abych si u nej udelal ucet, tak jsou v zasade 2 moznosti: heslo typu 123456, ktere si nekam napisu, nebo heslo, ktere s naprostou jistotou zapomenu a pokud tam budu priste neco chtit, tak si tam udelam dalsi ucet.

    Platby kartou nejsou vubec nijak zabezpecene. Kdo zna cislo, muze ukrast co uzna za vhodne a kdy uzna za vhodne. Takze nejsem blazen abych vlastnil kartu s povolenymi platbami na internetu napsanou na svoje jmeno, natozpak, abych ji nekam zadal nekomu jinemu, nez je banka, nebo duveryhodna sluzba typu PayPal. Pokud bych nakupoval v eshopu, kde se da platit pouze kartou, tak by doslo k nasledujim krokum:
    1. nemaji to zbozi jinde?
    2. nedokazu to zbozi vyrobit z neceho, co maji jinde?
    3. znam nekoho, kdo to riskne se svou kartou, kdyz mu dam cash?
    4. nevezmou platbu predem prevodem, kdyz jim napisu, nebo zavolam?
    5. jsem si opravu jist, ze to zbozi potrebuju?
    6. sehnani karty, na ktere neni moje jmeno.

    Nicmene za bod 5 jsem se zatim nikdy nedostal, takze zkusenosti s bodem sest poskytnout nemohu. Cetl jsem, ze existuji anonymni predplacene karty a ze bezdomovci si na sebe za vinny strik nechaji prepsat krachujici firmu, takze by teoreticky mela existovat alespon dve reseni problemu dostupna pro jednotlivce. Protoze systemove reseni - donutit banky, aby si vytahly hlavu z arschlochu a nabidly platebni metodu, ktera je zabezpecena - je zjevne sci-fi. Stacila by karta, kterou se neda platit offline a ktera umoznuje platbu jenom s chipem - coz je v zasade totez, co uz davno ibsahuji vsechny SIM karty a karty do telefonnich automatu.