Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Největší únik dat ve Švédsku potrestán polovinou měsíční výplaty od Lael Ophir - Mimochodem pokud jde o konfrontaci Ruska se Západem,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 7. 2017 2:58

    Lael Ophir

    Mimochodem pokud jde o konfrontaci Ruska se Západem, tak dneska nejde o žádnou Studenou válku. Tehdy šlo o souboj dvou světonázorů: tržní demokracie na straně jedné, a komunismu na straně druhé. Rusko tehdy mělo řadu následovatelů, kteří věřili v ruské ideály a ruský životní styl, v ruskou schopnost dosahovat výsledků v oblasti vědy a techniky budovat lepší zítřky. V praxi sice měli jen zbraně a fronty na všechno, ale to dlouho nebylo tak úplně vidět.

    Dneska je situace úplně jiná. Rusko nemá zahraničně-politický potenciál. Jeho ekonomika je postavená prakticky výhradně na exportu nerostného bohatství, což je ekonomický model rozvojové země (kam Rusko formálně také spadá). Vyjma vojenského a atomového průmyslu je zbytek tamní ekonomiky v troskách, a s poklesem cen ropy je to jen horší. Co může Rusko potenciálním partnerům nabídnout? "Buďte jako my, s vládou oligarchů, zavíráním opozice a střílením novinářů"? To asi nikoho moc nepřitáhne. Rusko má partnerský potenciál pouze pro země, které jsou ještě více zaostalé, a zároveň nemají kde sehnat lepší přátele.