Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Některé Steam Machines nebudou. Výrobcům se nelíbí SteamOS od Lael Ophir - Primární problém není v žádném odporu trhu, a...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 11. 2015 11:57

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Primární problém není v žádném odporu trhu, a není to ani o vytrvalosti Valve. Problém je na prvním místě v produktu. Steam Machines ve srovnání se strojem na Windows mají prakticky stejnou cenu, ale nabízí výrazně méně her. Takže Valve zákazníkovi nedává dostatečný důvod si vybrat SteamOS místo Windows, právě naopak. A pokud by zákazníka neodradil menší počet her, zvláště těch recentních áčkových, tak to dorazí problémy s výkonem, omezení SteamOS ve srovnání s Windows, a omezená podpora výrobců HW.

    Pokud chce Valve uspět se Steam Machines, tak musí nabídnout konkurenční výhodu. A protože toho ohledně her nabízí méně než konkurence, musí mít konkurenční výhodu zatraceně velkou. Jenže tu podle všeho nemá. Dokud ji nezíská, tak může tlačit jak chce, ale pravděpodobnost úspěchu se blíží nule.

    Pomůžu si přirovnáním. Pekař A nabízí chléb za 1 EUR, a pekař B nabízí za tu samou cenu jen třetinu chleba, a ještě horší kvality. Pokud má zákazník na výběr mezi oběma produkty, tak může pekař B "tlačit" jak chce, ale na trhu neuspěje.

    Udělalo by mi radost, kdyby diskutéři méně vinili výrobce komponent, výrobce Steam Machines, recenzenty a žido-zednářské spiknutí :), a víc si uvědomili základní tržní mechanismy.

    Budoucnost Steam Machines je s otazníkem. Tahle sezóna je s nejvyšší pravděpodobností ztracená. Pokud se bude Valve chtít pustit do boje příště, bude mít daleko větší problém najít partnery, a bude muset nabídnout zatraceně lepší hodnotu než konkurence. Držme Newellovi palce. Dobrou zprávou je pro něj to, že vydavatelé her zatím nadále používají Steam, a nepřesedlali ve velkém na Windows Store.