Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Německé ministerstvo zahraničí migruje na Linux od Franta - Děláš přes čas, co? Jasně tam píše, že...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 11. 2008 11:30

    Franta (neregistrovaný)
    Děláš přes čas, co? Jasně tam píše, že mají náklady na IT rozpočítané na stanici a je to mnohem méně než na ostatních ministerstvech. To je exaktní hodnota, s kterou ty nic nenaděláš. Pokud mají na celé IT náklady třeba 1 milion eur ročně a mají 1000 stanic, přičemž na jiných ministerstvem za stejný počet zaplatí 3 miliony, tak kde je háček? TCO se začal Microsoft ohánět proto, že mnozí lidi považovali licenční náklady=náklady na softwarové řešení. To rozhodně není tento případ. Pokud mám celkové náklady na chod IT nejnižší a to očividně i dlouhodobě, protože ten proces tam byl nastartovaný v roce 2001, tak je to jasná hodnota, která bere vítr všem demagogům jako jsi ty. Ti se pak uchýlí k tomu, že začnou plácat nesmysly o TCO. Přitom když se nad tím člověk logicky zamyslí tak problém TCO je, které náklady do srovnání zahrnout a které ne. Pokud tam zahrnou všechny a stejně je mají nejnižší, tak je asi logické, že i to magické TCO mají nejnižší.
    Co se týče toho japonského programátora: A jak by to řešili, kdyby měli MS Office? Seděli by na prdeli a čekali by, jestli to MS v další verzi opraví, což mnoho firem moc dobře zná. Takto si na jednu práci najali japonského programátora, což nemuselo být nutně drahé, a problém měli vyřešený podle svých představ a hlavně hned.