Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Německo zvažuje zákaz večerních pracovních e-mailů od Filip Jirsák - Stejně tak to, že vy jste to třeba...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 10. 2014 16:35

    Filip Jirsák

    Stejně tak to, že vy jste to třeba zažil, neznamená, že neexistují opačné případy. Tedy že někoho vyhodí jen tak, nebo proto, že si dovolil připomenout, že má ze zákona na něco nárok nebo že zaměstnavatel něco nesmí.
    Ano, zaměstnance, který je ochoten jít do střetu se zaměstnavatelem a který se v tom vyzná, je velmi problematické vyhodit. Na druhou stranu, ne každý zaměstnanec se nezalekne výhrůžek a ne každý se v pracovním právu vyzná dost na to, aby se dokázal bránit. Otázka je, kolik je kterých - a zda těm silným nějak uškodí, když i ti slabí budou před takovým jednáním zaměstnavatele chráněni. (Což neznamená, že každé zvýhodnění zaměstnanců je ochrana slabých, někdy je to prostě jen hloupé a nedomyšlené opatření. To ale ještě neznamená, že se nemáme bavit o návrzích nových opatření a o tom, zda budou skutečně účinná, budou chránit slabé a nebudou překážet těm, kteří tu ochranu nepotřebují.)