Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Netbook za tisíc korun? Máme, ale... od Miloslav Ponkrác - S podobným počítačem jsem kdysi dávno lezl na...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 6. 2012 13:45

    Miloslav Ponkrác

    S podobným počítačem jsem kdysi dávno lezl na internet, pracoval, atd.

    Pravda je taková, že IT sektor není o míle dál. Neumí fakticky téměř nic navíc, než tehdy – jen na co dříve stačilo pár MB paměti a tehdejší stroj, na to dnes je potřeba několik GB paměti a mnohem vyšší výkon procesoru.

    Základní pravda je taková, že web je dnes plný sraček typu javascript, flash. Někdy jsou schopné zatížit i velmi výkonný dnešní počítač dost natvrdo, když se to sejde.

    Normálně udělané web stránky, nebo vypnutí javascriptu a flashe učiní web přístupný i pro hodně slabé browsery a počítače.

    To, že stroj popisovaný v článku dnes nestačí není ani tak špatná vizitka tohoto stroje, který by ještě poměrně v nedávné historické době byl nabušeným superpočítačem. Ale rozežranost dnešních operačních systémů, browserů a z.k.u.r.v.e.n­.o.s.t.í dnešního webu přeplácaného javascriptem, flashem, a reklamou.

    Daný stroj je velmi dobře použitelný na řadu věcí. Ovšem rozhodně ne jako suplement Windows/Linuxu. Jak Windows/Linux jsou dnes rozežrané mrchy potřebující supervýkonné kompy a velmi mnoho paměti – zbytečně vzhledme k tomu co je potřeba dělat.

    Kritika toho stroje ukazuje, že dnes zapsala doba s vývojem operačních systémů vhodných pro slabší stroje. Cpát tam linux určený pro servery je ptákovina. Cpát tam Windows určené pro desktopy rovněž. Cpát tam mobilní systém určený pro telefony také.

    Stroj je dobrý. A na mnoho věcí použitelný. Ale jistě na na surfování po dnešním internetu stejně pohodlně jako na stopním počítači s i7 nejdražšího mnodelu.

    Jinak mám Kindle, což je velmi slabý ARM s mnohem méně paměti. A uživím ho. Nejen na čtení knížek, ale také na browsení po internetu, občasné psaní do diskusí venku, nebo nouzové napsání mailu. Pokud mi na toto v pohodě stačí Kindle, pak i tento stroj je na mnoho věcí použitelných.