Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Nizozemsko zvažuje povinnost používat formát ODF ve veřejné správě od Lael Ophir - Ad patch na podporu vydat nemohl[i] - špatný...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 9. 2015 17:36

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ad patch na podporu vydat nemohl[i] - špatný nápad. Kdo by neměl patch, neotevřel by dokumenty psané ve verzi s patchem. Rozbít dopřednou kompatibilitu patchem, to se nedělá. Kdo potřeboval číst soubory zapsané v Office 2007, mohl s klidem implementovat ISO/IEC 29500:2008 a implementovat i těch pár rozdílů proti ECMA-376. Ty by stejně v praxi musel implementovat i kdyby MS vydal vámi navržený patch, aby bylo možné dekódovat soubory zapsané v Office 2007 bez toho patche.

    Ale když mluvíme o rychlosti, tak si všimněte, že dostat do specifikace tak základní věc, jakou jsou vzorce ve spreadsheetech, trvalo u ISO ODF skoro 9 let(!), a použitelné revize tam po těch devíti letech pořád nejsou. Pravda, může být i hůř. Například W3C trvalo 13 let se dostat od CSS 2 k CSS 2.1, a CSS 3 pro jistotu rozbili na desítky modulů, s tím že ve fázi Recommendation je jich zatím jen pár.